Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Strana zelených a Brandýské fórum společně proti ODS a komunistům

11. 4. 2002
Jakub Kašpar [EkoList] -


"Shodli jsme se na podstatných programových zásadách, které chceme v českém veřejném životě prosazovat jak my, tak i SZ," vysvětluje shodu mezi oběma subjekty signatář Brandýské deklarace, na jejímž základě vzniklo BF, Jakub Patočka. Sám ovšem kandidaturu za SZ nepřijal, podobně jako Jan Beránek z Hnutí DUHA, který je také signatářem Brandýské deklarace. "O našich jménech se hovořilo v souvislosti s kandidaturou za Koalici a my nechceme, aby to vypadalo, že pro nás jsou poslanecké mandáty kdovíjak důležité," tvrdí Jakub Patočka.

Programové zásady, na nichž se představitelé BF a SZ shodli, tkví v důrazu na princip trvalé udržitelnosti života a v důrazu na otevřenou občanskou společnost. "První pilíř je 'zelený' - směřování k trvale udržitelnému rozvoji, druhý pak říká, že občan má mít co nejširší možnost spolurozhodování," říká předseda SZ Miroslav Rokos.

"Jsme strana, která je připravena přijmout zodpovědnost nejen parlamentní, ale v případě potřeby i vládní," říká místopředseda SZ Jiří Čejka s tím, že věří, že se jeho strana do sněmovny dostane. "Náš střední odhad je volební zisk zhruba 6 procent," komentoval to Jakub Patočka. SZ a BF se dohodly, že nevstoupí do vlády, ani nepodpoří vládu, v níž by figurovala některá ze stran "jejichž politika vede ke smršťování prostoru pro občanskou společnost". Takovými stranami jsou podle Miroslava Rokose KSČM a ODS Václava Klause. "ODS popírá svojí politikou hned dvě třetiny svého názvu - občanská a demokratická," zdůvodňuje tento závazek Jakub Patočka.

Podle něj ODS naplňuje všechny znaky ‚mečiarizace' a je pokrytectvím a ostudou ostatních stran, že spolupráci s ní neodmítly. "ODS nedávno slíbila voličům, že ochrání přírodu před zelenými. My jsme tu proto, abychom ochránili českou demokracii před ODS," dodává pražský lídr Karel Jech. Naopak velmi těsnou spolupráci nejenom v parlamentních volbách plánují SZ a BF se Stranou pro otevřenou společnost (SOS). "SOS má nemalou podporu ve veřejnosti a navíc stojí za prakticky stejným programem," vysvětluje to předseda Rokos. Podle Jakuba Patočky by bylo hříchem, kdyby programově tak blízké strany nedokázaly najít cestu k těsné spolupráci a vzájemné podpoře.

SZ a BF podepsaly v rámci dnešní dohody také závazek, že čtvrtinu finančních prostředků, které získají ze státního rozpočtu za voličské hlasy, věnují na založení nadace, která by měla podporovat právě občanské iniciativy a sdružení.

V Praze bude lídrem kandidátky SZ ekolog Karel Jech, mezi dalšími kandidáty na pátém místě místostarosta Prahy 15 za SZ Tomáš Bräuner, na 23. místě pak Monika Šatavová z o.p.s. Otevřená společnost. Lídrem královéhradecké kandidátky bude také ekolog - Jiří Kulich ze Střediska ekologické výchovy a etiky SEVER v Horním Maršově, pardubickou kandidátku povede do voleb známý teolog Ivan Odilo Štampach, na třetím místě v kraji Vysočina je Hana Holcnerová, asistentka zástupkyně ombudsmana Anny Šabatové.

Kandidátku Středočeského kraje vede Jiří Čejka, bývalý předseda a dnešní místopředseda SZ. Současný předseda strany Miroslav Rokos kandiduje jako jednička na Jižní Moravě, na třetím místě ve stejném kraji je Ondřej Liška z hnutí Mládež pro interkulturní porozumění.

Kompletní kandidátky zveřejní SZ v nejbližší době. Ještě v dubnu by měla proběhnout programová konference SZ, na níž by mělo padnout mj. i jméno společného kandidáta na úřad prezidenta, kterého by SZ ráda nechala volit přímo.

Na fotografiích zleva: Předseda Strany zelených Miroslav Rokos a zástupce Brandýského fóra Jakub Patočka podepisují smlouvu o spolupráci mezi SZ a BF. Lídr pražské kandidátky SZ ing. Karel Jech. Lídr královéhradecké kandidátky SZ RNDr. Jiří Kulich. Místopředseda SZ a lídr středočeské kandidátky Jiří Čejka. Jakub Kašpar

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

11. 4. 2002
13. 4. 2002
Hradečák
16. 4. 2002
16. 4. 2002
17. 4. 2002
SZ
22. 4. 2002
KomedieBývalý člen Strany zelených z Ústí n. L.
23. 4. 2002

-

O Autorech

Jakub Kašpar

Šéfredaktor tištěného EkoListu.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz