Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Studium pro romské asistenty a romské poradce

18. 4. 2002 - Evangelická akademie, Most pro lidská práva

Na Evangelické akademii, vyšší odborné škole sociálně právní a střední sociální v Praze, probíhá už pátým rokem výuka oboru sociální činnost v prostředí etnických minorit zaměřená na přípravu romských asistentů a romských poradců.

Dvoustupňové studium probíhá celkem pět let. První stupeň, který trvá dva roky, je zakončen závěrečnou zkouškou. Jeho absolvent je připraven vykonávat funkci romského asistenta. Druhý stupeň navazuje na první stupeň, trvá tři roky a je zakončen maturitní zkouškou. Jeho absolvent je připraven vykonávat funkci romského poradce. Obor vznikl z naléhavé potřeby zlepšit postavení národnostních menšin v naší republice. Romská menšina je nejpočetnější a je rozptýlená prakticky po celé republice. Proto je studium zaměřeno právě na romskou menšinu.

V letošním roce se uzavírá první pětiletý cyklus, který probíhá jako experimentální studium. Experiment sleduje mezirezortní komise pro záležitosti romské komunity vlády ČR, dále Ministerstvo práce a sociálních věcí, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Národní ústav odborného vzdělávání. Vyhodnocováním pětiletého experimentu se uzavírá ověřovací fáze programu. Od příštího školního roku 2002 – 2003 už bude toto studium řádně začleněno do nabídky studijních oborů naší školy.

Studium je určeno všem, kteří chtějí zlepšit postavení Romů u nás. Protože podmínkou pro přijetí ke studiu je znalost romského prostředí, většina studentů jsou Romové. Sjíždějí se do školy z celé republiky vždy jednou za čtrnáct dní na pátek a sobotu. Výuka probíhá v pátek od 10.00 do 18.30 hodin a v sobotu od 9.00 do 18.00 hodin.

Ve školním roce 2002 – 2003 otevírá škola další první ročník tohoto studia. Přijímací zkoušky se konají 15. května. Přihlášky ke studiu přijímá škola do konce dubna. Podmínkou pro přijetí je ukončená docházka do základní školy, plnoletost, znalost romského prostředí a složení přijímacích zkoušek.

Kontakt: Evangelická akademie, vyšší odborná škola sociálně právní a střední sociální škola Praha, Hrusická 2537/7, 147 00, Praha 4; tel. / fax.: 7276 1609; email: skola@eapraha.cz; www.eapraha.cz.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

14. 8. 2008
chci pomáhatMarie Čonková

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz