Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Novinářka Denisa Havrľová obviněna z napadení veřejného činitele

19. 4. 2002 -, Econnect

Za poslední dva dny prošel případ romské novinářky Denisy Havrľové, která se počátkem února dostala do sporu s policistou ve východoslovenských Jarovnicích, několika novými zvraty. Pro pořádek si krátce připomeňme v čem zmíněný spor spočívá a proč ho, alespoň ze začátku, provázelo tolik pozornosti médií.

Denisa Havrľová navštívila v souvislosti se svým novinářským povoláním počátkem února tohoto roku jarovnickou policejní služebnu. Podle novinářky reagoval službukonající policista na její podání ruky slovy „Ja hocikomu ruku nepodávam“, a požádal jí o předložení hygienického průkazu. Novinářka podala na policistu trestné oznámení a stížnost k inspekci Ministerstva vnitra SR pro „ponižování lidské důstojnosti a urážku lidské a profesionální cti novináře“. Havrľovou ve své stížnosti uvedla, že ji policista ponížil nejen jako občanku SR, ale také jako novinářku, jejíž práva nerespektoval jenom proto, že je Romka.

Na jarovnický incident reagovala celá řada občanských iniciativ, neziskových organizací a také Syndikát novinářů SR. Policista, na kterého si novinářka stěžovala, na ní podal pět dní po události trestní oznámení kvůli podezření ze spáchání trestného činu útoku na veřejného činitele. Inspekce MV SR vyhodnotila stížnost na neadekvátní chování policisty jako neopodstatněnou, načež podala Denisa Havrľovou 20. března u stejného úřadu stížnost opakovanou.

Zatímco se případ vyvíjel a stal se lákavým mediálním soustem, novinářce se dostalo jisté morální satisfakce. Za policistovu hrubost se jí totiž omluvili bývalý ředitel úřadu inspekční služby MV SR Ivan Šteruský a ministr vnitra Ivan Šimko. Po kom však novinářka požaduje satisfakci a kdo o něčem podobném zřejmě vůbec neuvažuje, je policista, za jehož chování se oba zmínění pánové omluvili. Případ získal toto úterý 16.4. další, o poznání opět vážnější rozměr. Okresní úřad vyšetřování v Prešově totiž obvinil Havrľovou z útoku na veřejného činitele, za což jí hrozí udělení nepodmíněného trestu. Podle informací slovenského sdružení Jekhetane (Spolu) přitom začala média s informací o obvinění nakládat dříve, než byla o něm vyrozuměna obžalovaná novinářka.

V souvislosti s posledním vývojem případu vydalo sdružení Jekhetane, s kterým novinářka dlouhodobě spolupracuje, obsáhlou tiskovou zprávu. Ve zprávě jednak tlumočí své stanovisko k případu, současně také chronologicky popisuje vývoj celé kauzy, včetně všech excesů jak ze strany státních orgánů, tak médií, z nichž některá v případě sehrála poněkud rozporuplnou roli. Tiskovou zprávu s prosbou o podporu obžalované novinářky současně vydalo české Sdružení Dženo, zabývající se obnovou a rozvojem tradičních romských hodnot a zastoupené významnými českými romskými osobnostmi.

Karel Novotný

Zpracováno podle stránek www.dzeno.cz a vyjádření sdružení Jekhetane

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

20. 4. 2002
23. 4. 2002
26. 4. 2002

O Autorech

Karel Novotný

Správce sociální oblasti Econnectu

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz