Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Pomozte zachránit velryby!

23. 4. 2002
Martina Špejtková [Econnect] -


velryba Pět týdnů zbývá do klíčového zasedání Mezinárodní velrybářské komise (IWC), které se uskuteční v tradičním japonském velrybářském přístavu Shimonoseki. Japonská agentura pro rybolov (The Fisheries Agency of Japan) vložila všechny prostředky do kampaně za zrušení 16 let trvajícího moratoria na komerční lov velryb. Japonsko a některé další země (Norsko, Rusko, Island) se chtějí vrátit k ničím neomezovanému lovu velryb, jehož jediným cílem je na zabíjení vydělat co nejvíc peněz.

Lov velryb sahá až do 18. století, kde se tato tajuplná zvířata lovila na Špicberkách. Tehdy se zdálo, že vody oceánu jsou nevyčerpatelné a o vyhubení velryb se nikomu ani nezdálo. S vývojem společnosti se však zdokonalovala i rybářská technika výlovu a s vynálezem harpunového děla již šlo do tuhého. Ve 20. století se velrybářům dokonce podařilo během 80 let ulovit víc než 2 miliony těchto savců a tím některé druhy dostat na samý pokraj vyhubení.

Po vyhlášení moratoria na komerční lov velryb v roce 1986 Mezinárodní velrybářskou komisí se velrybářské aktivity zúžily a z devíti velrybářských velmocí s výlovem pokračovalo jen Japonsko a Norsko. Dnes se tyto dvě země pokoušejí o návrat neomezeného lovu těchto kytovců.

Ačkoliv Japonské ministerstvo rybolovu tvrdí, že se velrybáři poučili z minulých chyb a lov už nepovede k ohrožení jejich stavů, činy japonské vlády hovoří jinak. Podle zdrojů Greenpeace Japonsko dělá co může, aby na letošním zasedání IWC v Shimonoseki bylo moratorium zrušeno. Dokonce se jim podařilo zaangažovat některé malé ostrovní státy Karibiku a přiměli je k hlasování ve svůj prospěch výměnou za zahraniční pomoc.

Pokud těmto praktikám nebude zamezeno, pravděpodobně dojde k opětnému povolení komerčního lovu velryb, který by mohl vést k ohrožení budoucí existence velryb. Do boje proti výlovu ve velkém se můžete zapojit i Vy. Zde jsou typy:

  • Vyažádejte si poslední číslo Magazínu Greenpeace nebo navštivte velrybí stránky.

Informace a fotografii poskytlo Greenpeace ČR.

Martina Špejtková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Martina Špejtková

Redaktorka Econenctu pro oblast životního prostředí.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz