Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Humanitární pomoc podle Tvindu

24. 4. 2002
Michaela Klečková [Econnect] -


Uvažujete o tom, že byste jeli dobrovolně pomáhat do zemí třetího světa? Pak věnujte velkou pozornost výběru organizace, která vám práci zprostředkuje. Snadno totiž můžete narazit na podvodníky.

V České republice se objevují inzeráty organizace Humana People-to-People, která organizuje pomoc v rozvojových zemích po celém světě. Tato dánská „charita“ patří spolu s dalšími (Planet Aid, Hope, Netup, Gaia-Movement Trust aj.) pod celosvětovou organizaci Tvind. A jak napovídá nedávné uvěznění ředitele Tvindu Amdi Petersena a jeho šesti nejbližších spolupracovníků, je cosi shnilého ve státě dánském.

Organizace totiž vznikla v roce 1977 právě v Dánsku. Dnes má pobočky v několika desítkách zemí po celém světě a provozuje na 170 projektů. Systém fungování Tvindu přirovnávají mnozí k sektě. V čele stojí guru – již zmíněný Amdi Petersen, podporován úzkou skupinkou vedoucích pracovníků – vesměs žen středního věku. Širší základnu pak tvoří tzv. Teachers Group – tedy vedoucí projektů. Všichni tito lidé přijali Petersenovy principy – tedy společné finance, žádný alkohol, stoprocentní oddanost práci a také hledání partnerů pouze mezi členy organizace.

Všechny dceřiné organizace Tvindu využívají práce nekvalifikovaných dobrovolníků, kterým poskytují – za nemalý peníz – tříměsíční „vzdělávací“ kurz v jedné ze 14 škol. Za několik tisíc amerických dolarů získají dobrovolníci minimum informací, velmi levné jídlo a spartánské ubytování. Velkou část kurzu navíc stráví fundraisingem – tedy vybíráním peněz na ulici na podporu projektů, kterých se mají zúčastnit.

Organizace získává nemalé prostředky také z provozování obchodů se second-handovým oblečením. V ulicích měst stojí tisíce kontejnerů, do kterých lidé házejí nepotřebné oděvy. Tvind je potom prodává, a ne zrovna lacino. Není ale jasné, kolik takto získaných peněz jde skutečně na rozvojovou pomoc.

Inspekce Britské charity v Zambijské pobočce Humany odhalila v roce 1997 finanční podvody, založené na několikanásobném získávání grantů na tytéž projekty. Humana ztratila v Británii status charitativní organizace, vzápětí tam však otevřela svou pobočku jiná dceřiná společnost Tvindu – Planet Aid UK. Kvůli daňovým podvodům zasáhla v posledních letech proti organizacím Tvindu také policie v Dánsku, Francii a Švédsku. Šéfa Tvindu Amdi Petersena hledal řadu let Interpol. Peteresn stíhání dlouho unikal pendlováním mezi několika svými luxusními domy v Dánsku, Zimbabwe, na Floridě a Kajmanských ostrovech. 17.února 2002 ho zatkla FBI na letišti v Los Angeles a obvinila jej z rozsáhlých finančních podvodů a zpronevěry mnoha milionů dolarů.

Faktem zůstává, že Tvind a jeho dceřiné organizace opravdu organizují pomoc v zemích třetího světa. Kromě uvedených podvodů ale také ždímou peníze z dobrovolníků, kteří často v průběhu školení zjistí co je organizace zač a na zvolený projekt raději vůbec neodjedou, přestože už zaplatili spoustu peněz. „Přípravní fáze ve škole byla naprosto příšerná. Stála za nic a bylo tam spousta problémů,“ říká Silvie, která byla s Humanou na tříměsíčním projektu v Brazílii. „Když už se ale dobrovolník dostane na místo, kde má pomáhat, na Humanu zapomene a věnuje se lidem. Přesto tu organizaci nedoporučuji vůbec nikomu.“

Na stránkách britského novináře Michaela Durhama www.tvindalert.org.uk se však objevují i příběhy dobrovolníků, kteří strávili celý svůj pobyt v rozvojové zemi opět jen sháněním dalších a dalších finančních prostředků, nebo kterým organizace „zapomněla“ zajistit cestu zpět domů.

Protože Humana a další organizace Tvindu nemají v západoevropských zemích dobrou pověst, zaměřují se při náboru dobrovolníku na střední a východní Evropu. Čechy ale podle svědectví dobrovolnice Kamily v Tvindu moc rádi nemají, „protože dělají moc problémů“.

Michaela Klečková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Mailing list rozvojové a humanitární pomoci [RozvojP]
Od září 2001 Econnect spravuje mailing list [RozvojP] určený k výměně informací mezi lidmi, kteří se zajímají o témata rozvojové a humanitární pomoci.

Podrobnější informace o mailing listu
Přihlásit k účasti v [RozvojP] se lze na adrese rozvojova.pomoc@ecn.cz.

O Autorech

Michaela Klečková

studentka žurnalistiky na FSV UK, v Econnectu je na stáži v rámci programu Nadace VIA

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz