Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Svoboda zvířat žádá veřejnou kontrolu pokusů na zvířatech

25. 4. 2002
Martin Mach [EkoList] -


Před budovou ministerstva obchodu a průmyslu (MPO) se včera konal happening ekologické organizace Svoboda zvířat u příležitosti Světového dne laboratorních zvířat. Aktivisté před budovou rozvinuli transparenty, jejichž prostřednictvím požadovali veřejnou kontrolu pokusů na zvířatech a upozorňovali na fakt, že pokusy schvalují lidé, kteří je pak sami provádějí.

Podle Tomáše Poppa ze Svobody zvířat byla jedním z důvodů happeningu skutečnost, že MPO brání v přístupu k informacím o projektech s pokusy na zvířatech. Kvůli tomu podala Svoboda zvířat v prosinci 2001 na MPO žalobu. Ze stejných důvodů podala organizace žalobu i na ministerstvo zdravotnictví. Druhým důvodem je podle Svobody zvířat střet zájmů v pětičlenné resortní komisi MPO, která projekty s pokusy na zvířatech schvaluje. Svoboda zvířat konkrétně poukazuje na členy komise ing. Jebavého, který je jednatelem firmy Biotest, a MVDr. Dynterovou, pracovnici Výzkumného ústavu organických syntéz v Pardubicích; obě společnosti se zabývají testováním na zvířatech.

Podobné resortní komise má každé ministerstvo, které povoluje projekty s pokusy na zvířatech, MPO však rozhoduje o největším množství použitých zvířat, proto aktivisté žádali informace nejprve zde. Jak dodal Tomáš Popp, Svoboda zvířat bude žádat informace i po všech dalších ministerstvech a v případě odmítnutí se hodlá obrátit na soud.

Podle Poppa existuje na 600 možných alternativ, kterými je možno pokusy na zvířatech nahradit, od tkáňových kultur po počítačové simulace a modely. "V ČR se ročně spotřebuje na 230 tisíc zvířat, jedná se především o hlodavce. MPO loni povolilo pokusy na 150 psech. Přesné informace má Ústřední komise pro ochranu zvířat, která vydává bulletin s konkrétními údaji," řekl Popp.

Aktivisté ze Svobody zvířat pak předali Janu Brandejsovi z tiskového oddělení MPO dopis adresovaný ministru Miroslavu Grégrovi, ve kterém upozorňují na žalobu kvůli neposkytnutým informacím a na zmíněný střet zájmů v resortní komisi.

Brandejs dopis a celý happening komentoval slovy, že by byl namístě spíše dialog než protestní akce. "MPO si dialogu vždy velmi cení a jakékoliv podněty ze strany ochránců laboratorních zvířat vítá," řekl Brandejs a zdůraznil, že v České republice se na zvířatech netestují kosmetické přípravky, jak je ministerstvu často vytýkáno. Dále dodal, že povolené pokusy se řídí normami Evropské unie a OECD.

Na dotaz novinářů, proč se MPO brání vydat informace o projektech s pokusy na zvířatech, odpověděl Brandejs, že MPO se řídí platnou legislativou, konkrétně prý zákonem o ochraně obchodního tajemství a případně duševního vlastnictví, který zakazuje předávat podobné informace třetí straně. Na otázku, proč v komisích nejsou zástupci ochránců zvířat, odpověděl, že v komisích jsou odborníci. Ke složení resortní komise a k osobě ing. Jebavého se odmítl vyjádřit s tím, že nemá konkrétní informace.

Svoboda zvířat dnes včera v 15 hodin protestovala před budovou firmy JP Morgan v Praze, jež je majoritním akcionářem společnosti Huntingdon Life Sciences, která podle Svobody zvířat vlastní největší evropskou vivisekční laboratoř . Aktivisté se poté přesunuli před sídlo firmy MARSH, která této laboratoři poskytuje pojišťovací služby. V sobotu 27. dubna od 13 hodin bude stát na Palackého náměstí v Praze informační stan Svobody zvířat, ve kterém bude mozžné zhlédnout video projekce filmů s tématikou pokusů na zvířatech, fotografie a informační materiály ke kampani Svobody zvířat.

Martin Mach

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz