Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Stop pokusům na zvířatech

30. 4. 2002
Mikuláš Kroupa [Radio Praha] -


Ministerstvo průmyslu a obchodu převzalo v rámci akce Světový den laboratorních zvířat oficielní protestní dopis ekologických aktivistů, kteří v neděli demonstrovali před budovou ministerstva.

V dopise pro ministra průmyslu a obchodu se ochránci dožadují práv k přístupu k informacím. Konkrétně chtějí nahlédnout do protokolů o pokusech se zvířaty. Společnost Svoboda zvířat kritizují současnou situaci, kdy nestranné osoby nemohou být přítomny pokusům na zvířatech a nemají k dispozici materiály, které pokusy dokumentují," řekl novinářům Tomáš Popp z organizace Svoboda zvířat.

"Žádáme, abychom měli přístup k informacím. Nezávislá osoba musí mít možnost kontroly nad pokusy, kde se používají pokusná zvířata. Dneska takovými osobami jsou lidé, kteří sami tyto pokusy provádějí a s tím nesouhlasíme."

Laboratorní zvířata se používají v lékařství při vývoji a zkouškách jakosti léčiv, pro biologická zkoumání, diagnostikování nemocí a také pro testování různých chemických látek. V budoucnosti by se Česká republika měla zapojit do činnosti Evropské platformy pro alternativní metody (ECOPA), která usiluje o omezení počtu použitých pokusných zvířat zaváděním alternativních metod. Mezi ně patří například používání buněčných kultur. Ochránci uvedli, že ročně je v Česku pro pokusy použito 200.000 až 260.000 laboratorních zvířat. Ministerstvo se hájí, že pokusy se v České republice netestují na zvířatech kosmetické přípravky a ostatní testy na zvířatech jsou v souladu se zákonem a evropskými směrnicemi, tvrdí z tiskového oddělení ministerstva průmyslu a obchodu Jan Brandejs.

"My nabízíme dialog. Není pravda, že bychom porušovali zákon. Naopak ho striktně dodržujeme. Například v Česku se netestují na zvířatech kosmetické přípravky. Lidé nás obviňují neprávem. Dopis samozřejmě ministrovi předám, ale znova opakuji, že jsme připraveni ke korektnímu dialogu."

Co se týče dokumentace o pokusech na zvířatech, ministerstvo připomnělo, že ze zákona nemusí podobné materiály zveřejňovat pokud by poškodily obchodního partnera. Podle tiskového oddělení ministerstvo nabízí korektní dialog všem ochráncům přírody.

Mikuláš Kroupa

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz