Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Greenpeace varuje před Spolanou

6. 5. 2002
Martina Špejtková [Econnect/Greenpeace] -


Greenpeace varuje před Spolanou

Na zamoření břehu Labe stovkami tun toxické rtuti upozornila v neděli ráno ve Spolaně Neratovice skupina 15 aktivistů Greenpeace z ČR, Slovenska, Rakouska, Německa, Finska a Nizozemska transparentem "Chraňte Labe před Spolanou". Dnes dopoledne protestní akce pokračovala. Obří transparent "Spolana: dioxin ve vzduchu - rtuť do Labe" byl spuštěn ze střechy jedné z administrativních budov.

Greenpeace označilo transparenty 27 let chátrající objekty a opuštěné pozemky, které Spolana zamořila během výroby jedovatého chlóru. Kontaminovanou oblast, jež se nachází v záplavové zóně 20-ti leté povodně, označili varovnými nápisy "Pozor! Zamořeno toxickou rtutí!" a odebrali vzorky kontaminované půdy.

Akce Greenpeace upozorňuje na vážné ohrožení životního prostředí toxickým odpadem z areálu podniku. "Spolana musí urychleně vyřešit problém úniku dioxinů do ovzduší. Další hrozbu představují desítky tun toxické rtuti v záplavové zóně Labe," uvedl toxický expert Greenpeace MUDr. Miroslav Šuta.

Ve Spolaně je kontaminováno minimálně 250 tunami toxické rtuti několik výrobních budov a obrovské množství zeminy v záplavové zóně na břehu Labe. Zamoření rtutí ve Spolaně vznikalo při výrobě jedovatého chlóru. I přes opakované výzvy Greenpeace k zabezpečení toxického odpadu, Spolana ponechává zamoření od roku 1975 nezajištěné proti povodni.

"Spolana musí přestat ohrožovat Labe jedovatou rtutí a zabezpečit ji před povodní do doby než zamoření zlikviduje. Jinak hrozí, že se rtuť dostane do Labe a může vážně ohrozit život v řece. Stejně tak může ohrozit řeku jako zdroj pitné vody a vody pro zavlažování," apeluje na Spolanu Šuta.

Greenpeace zahájilo na jaře 2001 kampaň s cílem přimět vedení Spolany, aby zamoření dioxiny a rtutí zabezpečilo do doby než se toxické látky podaří odstranit. Zatím Spolana přislíbila pouze vybudování protipovodňové zdi kolem jednoho z objektů, který byl zamořen dioxiny při výrobě nebezpečných herbicidů během 60. let. Náklady na likvidaci toxického zamoření ve Spolaně je odhadováno na 3,5 až 4 mld. korun.

Poznámka: Zkompilováno z TZ Greenpeace Martina Špejtková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Martina Špejtková

Redaktorka Econenctu pro oblast životního prostředí.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz