Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Občanské právní hlídky monitorovaly shromáždění pražských anarchistických skupin

9. 5. 2002 - Martin Škop, Ekologický právní servis - Občanské právní hlídky

U příležitosti 57. výročí konce 2. světové války svolaly pražské anarchistické organizace shromáždění na náměstí Míru v Praze. Občanské právní hlídky (OPH) byly na akci přítomny ve své obvyklé roli sledování zákonnosti postupu policie. Policisté jednali převážně profesionálně a v souladu se zákonem; mnozí z účastníků shromáždění však byli bez udání důvodu legitimováni a někteří příslušníci zásahové jednotky nebyli označeni služebním číslem.

Včera v 15 hodin se na náměstí Míru v Praze sešlo 150 - 200 antifašistů. Přišli podpořit zástupce Československé anarchistické federace, Antifašistické akce a Federace sociálních anarchistů při položení věnců na památku obětem boje proti fašismu. Po dohodě se zástupci policie zformovali průvod a v něm došli před budovu Českého rozhlasu. Po položení věnců a dvou krátkých projevech se průvod vrátil na náměstí Míru. Krátce po 16. hodině se účastníci na vyzvání organizátorů rozešli.

Občanské právní hlídky se soustředily na sledování práce policie. Ta byla postavena před úkol zvládnout shromáždění, které nebylo ohlášeno podle zákonem stanovených podmínek. Poté, co policisté našli v davu organizátory, vznesli požadavek, aby účastníci nevztyčovali transparenty a šli spořádaně po chodníku. Účastníci shromáždění splnili požadavky policistů a ti se na oplátku postarali o regulaci dopravy během průvodu. Vzhledem k nekonfliktnímu průběhu shromáždění nenastal důvod k jeho úřednímu rozpuštění.

Policisté se dopouštěli obvyklého nešvaru – nadměrného legitimování občanů. Mnozí z účastníků byli kontrolováni při příchodu na shromáždění. Policie ČR je však oprávněna zjišťovat totožnost výhradně na základě zákonem stanovených důvodů. OPH se obávají, že ve všech případech kontroly totožnosti nebyly zákonné důvody naplněny. Na základě nadměrných kontrol totožnosti, které OPH kritizují, došlo k předvedení několika osob, které u sebe neměly doklad totožnosti. OPH nesouhlasí s nadměrným legitimováním a předváděním účastníků pokojného shromáždění.

Občanské právní hlídky dlouhodobě poukazují na chybějící služební čísla policistů. Někteří z policistů na dnešním shromáždění služební čísla neměli, nebo je měli zakryta částmi služební výstroje. Policista musí být označen služebním číslem, aby občan vždy věděl, s kým jedná. Policista bez služebního čísla nemůže být volán k osobní odpovědnosti a jeho případná pochybení pak vrhají stín na práci celé policie.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz