Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Velká Amazonie v Ústí nad Labem

15. 5. 2002
Martina Špejtková [Econnect] -


U příležitosti letošního Mezinárodního dne muzeí, který je zaměřen na téma "Muzea a globalizace", se dnes v 18,00 hodin v Muzeu města Ústí nad Labem uskuteční slavnostní ustavení a zahájení činnosti obecně prospěšné společnosti Velká Amazonie. Společnost si přeje svou činností přispět k prohlubování znalostí veřejnosti o této výjimečné oblasti světa, která slovy hlavního zakladatele sdružení Minislava Zeleného "svým bohatstvím, jak v oblasti materiální, tak i duchovní a kulturní, nám má stále co říci."

Společnost nadačního charakteru, jejímiž členy je řada fyzických osob – amerikanistů, Městské muzeum, Magistrát města Ústí nad Labem, ústecká univerzita a některé instituce z Latinské Ameriky plánují v prostorách ústeckého muzea zahájit řadu kulturních akcí za účelem zvýšit znalosti o zemích Jižní Ameriky především v oblasti ekologie, antropologie, historie, ale i botaniky a zoologie.

Na ploše více než 400 metrů čtverečních, které společnosti poskytlo místní městské muzeum za roční nájemné 1 koruna a za laskavé podpory Města Ústí nad Labem, se postupně otevře prostor pro výstavní akce, expozice, depozitáře a kanceláře věnované Velké Amazonii. Pro svoje mnohaleté zkušenosti v oblasti Latinské Ameriky muzeum vyzvalo významného amerikanistu a iniciátora společnosti Mnislava Zeleného, aby v budově ústeckého muzea založil Muzeum Amazonských indiánů a Centrum Amazonských studií.

„Chceme pojmout toto centrum jako velmi živou instituci, která díky svým sponzorům bude nejen realizovat řady společenských a kulturních aktivit v ČR, jako např. přednášky, výstavy, konference apod., ale bude nabízet své atraktivní prostory i studentům a zájemcům o tuto oblast světa,“ prozrazuje svou představu o projektu pan Zelený.

Za velmi významnou část své budoucí činnosti považuje obecně prospěšná organizace Velká Amazonie svou spolupráci s institucemi v samotné Amazonii. „Uvažujeme vybudovat v některém z amazonských států Jižní Ameriky základnu, kam bychom naše stážisty vysílali,“ pokračuje ve výčtu plánovaných aktivit pan Zelený a dodává: "Domnívám se, že budeme velmi zajímaví i pro budoucí sponzory a spolupracovníky, kteří se prostřednictvím naší činnosti mohou zviditelnit mj. jako ochránci amazonských deštných pralesů a jejich obyvatel, jako jedněch z posledních přírodních národů planety." Martina Špejtková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Martina Špejtková

Redaktorka Econenctu pro oblast životního prostředí.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz