Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dotyky motýlích křídel

16. 5. 2002 -, Aperio

Plakát výstavy Dotyky motýlích křídel Nahé ženské tělo je věčným námětem pro umělecká díla většiny fotografů. Jen velmi výjimečně se však setkáváme s akty žen těhotných. Fotografie Tomáše Nosila mezi tuto vzácnou výjimku patří, navíc je lze vnímat z vícero úhlů pohledu.

Žijeme v době, kdy všeobecně vládne vzor ženy extrémně štíhlé, sportovní a samostatné. Jen sporadicky nám média nabídnou obraz ženy těhotné, tj. ženy, která více než kdy jindy v životě potřebuje cítit podporu svého okolí. Není tedy divu, že obavy o změny na vlastním těle během a po těhotenství působí ženám často zbytečné psychické problémy, zvláště přidá-li se strach z názoru manžela či partnera.

Tomáš Nosil pracuje již čtvrtým rokem na projektu, ve kterém se snaží prostřednictvím černobílých fotografií ukázat krásu ženského těla v těhotenství. Jeho záměrem je dát maminkám jasnou pozitivní zprávu, že existují muži, pro které je těhotenství jejich partnerek časem krásným i skrze viditelné změny jejich těla.

Fotografie však nezachycují pouze fyzickou stránku změny ženského těla během těhotenství, ale snaží se citlivě zachytit i skryté prožitky a pocity ženské duše. Zároveň vyjadřují respekt a úctu k zázraku klíčícího mateřství, které lze jen stěží jakkoli zaznamenat.

Výstava "Dotyky motýlích křídel", která představila černobílé fotografie Tomáše Nosila, proběhla ve dnech 23. října až 11. listopadu 2001 v Komorní galerii Domu fotografie Josefa Sudka v Praze. Kolekce Nosilových snímků byla za přispění občanského sdružení Aperio nabídnuta formou putovní výstavy porodnicím České Republiky. Asi polovina z nich o výstavu projevila zájem. Časový harmonogram putovní výstavy bude zveřejněn na webových stránkách sdružení Aperio - http://www.aperio.cz .

Výstavou chce sdružení oponovat komerčnímu obrazu těhotenství v českých a zahraničních médiích, který mnohdy zneužívá toto téma k podpoře "moderního image" populárních hvězd, k propagaci luxusního těhotenského oblečení, případně ke vnucování vykonstruovaného mýtu bezproblémového a šťastného těhotenského stavu.

V neposlední řadě chce výstava také přispět k právě probíhající celospolečenské diskusi o příští podobě českého porodnictví, které by do budoucna těhotenství a porod nemělo vnímat jen jako ryze zdravotnický problém, nýbrž především jako příležitost pro vnitřní růst ženy, a spolu s ní všech těch, kteří ji v tomto mimořádném období života jakkoliv doprovázejí.

Lucie Ryntová, Kateřina Fialová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz