Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Aliance Bezkorupce hledá podporu pro prosazení zákona o střetu zájmů

24. 11. 2005 -, Econnect/Oživení

Zatím dvacet neziskových organizací veřejně podpořilo snahu Aliance Bezkorupce o prosazení účinného zákona o střetu zájmů. Přestože všechny parlamentní politické strany deklarují vůli bojovat s korupcí a klientelismem, přijetí nového zákona o střetu zájmů poslanci stále odkládají. Podle Aliance Bezkorupce je současný vládní návrh zákona poměrně kvalitní, avšak obsahuje také některé zásadní nedostatky.

„Problém spočívá v tom, že se zákon zatím nevztahuje na tzv. neuvolněné zastupitele, tedy na valnou většinu komunálních zastupitelů. Druhým vážným nedostatkem je stanovení příliš vysoké hranice vedlejšího příjmu pro povinnost veřejných funkcionářů podávat majetková přiznání. Hranice je ve výši 300 tisíc korun, což znamená, že většina z nich nebude muset majetková přiznání vůbec odevzdávat,“ uvedl Jan Bouchal z organizace Oživení, která je členem Aliance.

Podle Aliance je přesto návrh nového zákona na české poměry velkým krokem kupředu. Především upřesňuje a rozšiřuje povinnost veřejných funkcionářů transparentně informovat veřejnost o svých mimoparlamentních příjmech, činnostech a aktivitách. Přičemž rozšiřuje tuto povinnost na komunální politiky a další úrovně veřejné správy.

Aliance Bezkorupce spolu s Transparency International připravila pozměňovací návrhy zákona, které tyto nedostatky odstraňují. Zástupci Aliance tyto změny předali poslancům napříč politickým spektrem a požádali je o jejich zapracování do zákona. „Zákon by měl jednoznačně platit i pro neuvolněné zastupitele,“ potvrzuje stanovisko Aliance poslanec Miloslav Kala.

S pozměňovacími návrhy souhlasí i odborník z akademické sféry Martin Potůček. „Situace, které se týkají osobních nebo podnikatelských zájmů uvolněných i neuvolněných zastupitelů při hlasování, musí být ošetřené zákonem,“ říká univerzitní profesor Martin Potůček, garant oboru Veřejná a sociální politika Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Přestože na samosprávy a jejich představitele přechází stále více kompetencí a rozhodovacích pravomocí, neexistuje pro komunální politiky žádná odpovídající regulace střetu zájmů a veřejný zájem není dostatečně chráněn. Výsledkem jsou případy nevhodného střetu zájmů, které aliance zdokumentovala.

„Například na provoz kulturního klubu získala dotaci z rozpočtu hlavního města Prahy firma, jejímž vlastníkem je Pavel Hurda, neuvolněný pražský zastupitel. Lukrativní pozemky u německých hranic na stavbu benzinové pumpy od města Kraslice na Sokolovsku zase odkoupila firma poté, co se jejím tichým společníkem stal starosta města Lubomír Zach,“ uvedla Lenka Petráková z organizace Oživení s tím, že podobných případů existuje celá řada.

Aliance Bezkorupce chce proto zvýšit tlak na poslance k přijetí nového zákona, a to především skrze média, nevládní organizace, odborné kapacity a komunální představitele. Aliance žádá o podporu své aktivity ostatní nevládní organizace s tím, aby veřejně vyjádřily podporu, přímo oslovily poslance, s nimiž spolupracují, či požádaly starostu a komunální zastupitele o podporu zákona o střetu zájmů.

Aliance spojuje odborné organizace zabývající se tématy střetu zájmů, korupce a transparentnosti veřejné správy, spolu s organizacemi, které se s touto problematikou setkávají při práci v jiných oblastech. Mezi její členy patří organizace Oživení, Ekologický právní servis, Otevřená společnost, Open Society Fund Praha, Zelený kruh a Ateliér pro životní prostředí.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Stránky Bez korupce

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz