Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Visegrádská Agenda 21 aneb 10 let po Riu

23. 5. 2002
Martina Špejtková [Econnect] -


Téměř tři měsíce zbývají do konference Organizace spojených národů (OSN), která se po 10 letech uskuteční v jihoafrickém Johannesburgu. Světového Summitu o udržitelném rozvoji - World Summit on Sustainable Developement (WSSD) se účastní vlády všech států světa, aby jejich představitelé mohli zhodnotit, jakého pokroku bylo dosaženo při uplatňování principů udržitelného rozvoje od posledního "Summitu Země" v Rio de Janeiro v roce 1992.

Ústav pro ekopolitiku, o.p.s. ve spolupráci s partnerskými nevládními organizacemi ze Slovenska, Maďarska a Polska proto uspořádala pod záštitou prezidenta Václava Havla ve dnech 4. - 6. dubna 2002 v prostorách Ministerstva zahraničních věcí v Praze jakousi předkonferenci pod názvem Visegrádská Agenda 21. Cílem setkání bylo vyhodnotit uplatňování hlavního dokumentu Agenda 21 přijatého v Riu před deseti lety v rámci visegradského regionu a specifikovat nové priority udržitelného rozvoje pro nadcházející desetiletí.

Do Prahy přijelo 90 delegátů nejen ze čtyř států Visegradského regionu, ale i USA, Kanady, Holandska, Slovinska a Bulharska, aby zhodnotili, jak země využily transformaci centrálně plánované ekonomiky k udržitelné společnosti. Většinou se jednalo o odborníky působící v nevládním sektoru, akademických a výzkumných organizacích, ale i v soukromém sektoru nebo veřejné sféře.

Nejdůležitějším výstupem dubnové konference byla deklarace Pražská iniciativa. V dokumentu účastníci konference připouští změny k lepšímu v efektivitě využívání přírodních zdrojů, snižování emisí a přípravě institucionálního a právního rámce, ale zároveň vyslovují pochybnost nad dosaženými úspěchy v uplatňování udržitelného rozvoje.

Snahou Ústavu pro ekopolitiku je dostat deklaraci na jednání vlád v zemích V4 jako poklad pro zářijovou konferenci v Johannesburgu. Existuje zde totiž podle slov vedoucího projektu v ČR Viktora Třebického podezření, "že země V4 přípravu, eufeministicky řečeno, podceňují."

Ústav pro ekopolitiku na projektu spolupracuje s těmito partnerskými nevládními organizacemi:
Spoľočnosť pre trvalo udržatelny život (Slovenská republika)
Institute for Sustainable Development (Polsko)
Center for Environmental Studies ( Maďarsko)

Martina Špejtková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Martina Špejtková

Redaktorka Econenctu pro oblast životního prostředí.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz