Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ekumenická akademie je synonymem pro svobodný dialog

30. 5. 2002
Martina Špejtková [Econnect] -


Ekumenická akademie zahájila svou činnost před více než 7 lety, kdy ve spolupráci s Evengelickou akademií v Míšni a Evropským sdružením akademií uspořádala své první semináře, tehdy převážně s česko-německou tematikou. Postupně její činnost krystalizovala, rozšiřoval se počet členů i partnerů a zvyšoval se význam pořádaných akcí. Dnes je, kromě nemalého podílu na programu Milostivé léto 2000 za odpuštění dluhů chudým zemím, akademie známá pro svůj otevřený přístup k řešení aktuálních politických, ekologických, náboženských a sociálních témat.

Klíč k úspěchu Ekumenické akademie se skrývá v otevřeném dialogu o důležitých otázkách mezi církvemi, křesťany, národy, generacemi i různými profesemi, který slovy ředitele akademie Jiřího Silného "chápeme jako výraz lásky k bližnímu v oblasti komunikace". Ačkoliv témata pořádaných seminářů jsou již od svého počátku pestrá, ve středu zájmu se pohybuje ekologie, lidská práva, život církví, hospodářské a politické problémy, dějiny a česko-německé vztahy.

Vzhledem k tomu, že akademie během svého prozatímního působení navázala celou řadu zahraničních kontaktů a prokázala, že se orientuje i v celosvětových otázkách, začala se podílet na řadě mezinárodních aktivit. Mezi ně lze zařadit loňskou účast na budapešťské konzultaci Světové rady církví a dalších mezinárodních církevních organizací o dopadech globalizace ve Střední a Východní Evropě, či zařazení do programu Konference evropských církví pro potírání obchodu se ženami.

Posledním nejvýznamnějším projektem Ekumenické akademie Praha je účast na projektu Buďánka pro budoucnost, který usiluje o vytvoření vzdělávacího, společenského a kulturního centra založeného na zásadách trvalé udržitelnosti ve smyslu ekonomickém, sociálním, ekologickém a spirituálním. "Přesto, že ještě není jisté, zda se jej podaří uskutečnit na vyhlédnutém místě, je to vize, kterou se budeme řídit i v blízké budoucnosti," dodává k plánovanému projektu rekonstrukce bývalé dělnické kolonie v Praze - Košířích Jiří Silný.

Činnost akademie ale rozhodně nebude v budoucnosti stagnovat. "Nacházíme se ve fázi zhodnocování dosavadních zkušeností a rozšiřování činnosti. Plánujeme více seminářů a rozvíjení publikační činnosti. Patří k tomu i snaha o větší finanční nezávislost, kterou by mohly zajistit semináře pro zahraniční zájemce," komentuje stav ředitel akademie.

Pokud byste měli zájem pomoci při propagaci a organizaci seminářů či se podílet na publikační činnosti, jsou vám dveře Ekumenické akademie otevřené, a že se nejedná o promarněný čas potvrzují slova Jiřího Silného: " zájemcům nabízíme setkání se zajímavými lidmi a tématy, nevšední ekumenické zkušenosti i možnost dalšího vzdělávání." Pro ty, kteří chtějí činnost sdružení podpořit finančně, uvádíme bankovní spojení: Česká spořitelna a.s. Praha 10, převodová pošta 225 07, běžný účet 28 23 61 399/0800.

Martina Špejtková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

Související články

O Autorech

Martina Špejtková

Redaktorka Econenctu pro oblast životního prostředí.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz