Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Amnesty International: Rusko musí zastavit útoky na etnické menšiny

31. 5. 2002
[Most pro lidská práva] -


Ruští státní představitelé musí učinit důrazné kroky proti rostoucímu počtu útoků na etnické menšiny, tvrdí mezinárodní organizace pro lidská práva Amnesty International. S nedávno uplynulým 20. dubnem, výročím narození Adolfa Hitlera, v Rusku znatelně přibylo rasově motivovaných útoků. Ty jsou často namířeny proti lidem z Afriky, Asie, nebo Kavkazu, kam patří i Čečensko, a proti uprchlíkům a žadatelům o azyl. "Příčinou strachu menšin žijících v Rusku ovšem nejsou pouze skinheadi, téměř stejnou měrou se na něm podílí i oficiální úřady," uvádí mluvčí AI v České republice Michaela Sabová.

Policisté a úředníci podle Amnesty příslušníky rasových a etnických menšin běžně zastrašují a obtěžují a na rasistické útoky často reagují lhostejně. Oběti takových útoků si stěžují na to, že se úřady zdráhají označit útoky za rasistické a že si neuvědomují vážné důsledky rasově motivovaného násilí. Policie obětem často doporučuje nahlásit útok jako "výtržnictví". "Dokud ruští představitelé nepodniknou kroky proti rasismu ze strany státních orgánů, budou tyto orgány nadále pouze součástí problému, místo aby ho samy řešily," říká Sabová.

Když byl v únoru 2001 v Moskvě napaden etiopský uprchlík Adefers Dessu se svou ženou Sarah dvacetiletými mladíky vyzbrojenými řetězy, bylo do lékařské zprávy zapsáno, že poranění byla způsobena "pádem" a přivolaný policista útočníky zaregistroval jako nezletilé. Obdobně v říjnu 2001 poté, co tři sta mladých mužů železnými tyčemi napadlo moskevské tržiště, kde jsou prodavači většinou příslušníci etnických menšin, a zabili jednoho Arména, jednoho Inda a jednoho Tádžikistánce, uváděly první policejní zprávy, že šlo o "fotbalové výtržnictví". Série sedmi útoků na synagogu v sibiřském městě Tjumen byla označena jako "vandalismus mládeže". Státní představitelé nechávají bez odpovědi rasistická vyjádření osob veřejně činných v ruských regionech a antisemitské publikace jsou běžně k dostání i v Moskvě.

Při pouličních kontrolách dokladů bývají podle informací AI častěji kontrolováni příslušníci rasových a etnických menšin, doklady bývají násilně vymáhány a někdy vedou kontroly až k zatčení, špatnému zacházení a mučení. Ve dvou veřejně známých případech z minulého roku se členové Moskevské jednotky pro boj s organizovaným zločinem (RUBOP) podíleli na mučení, špatném zacházení, násilném vymáhání a na padělání důkazů proti dělníkům původem z Tádžikistánu. Přitom dělníkům rasisticky nadávali a zacházeli s nimi jako s islámskými fundamentalistickými bojovníky a drogovými dealery. Uředníci potom obětem neumožnili podat formální stížnost.

Federální představitelé mlčky nechávají zástupce měst a regionů porušovat federální zákony upíráním svobody pohybu členům etnických a rasových menšin. Představitelé města Krasnodarsk odmítají udělit povolení k pobytu třinácti tisícům mesketských Turků, kteří žijí v oblasti Krasnodarsku a kteří proto nemohou legálně pracovat nebo vlastnit půdu. Krasnodarští představitelé 1. dubna ohlásili zřízení deportačního tábora pro tyto "ilegální imigranty", který bude střežen paramilitárními jednotkami.

"Ruský prezident Vladimír Putin nedávno odsoudil útoky skinheadů v Moskvě. Pokud své odsouzení rasismu myslí vážně, musí stejně odsoudit projevy rasismu v každodenním jednání a postupu policie a úřadů a musí proti nim učinit rázné kroky," dodává za Amnesty International Michaela Sabová.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

3. 1. 2009

-

Související články

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz