Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Iniciativa jedince dokáže divy: V Mladé Boleslavi organizují pobyty pro lidi postižené DMO

3. 6. 2002 - Kateřina Maxová ve spolupráci se sestrou Renátou Marešovou, Kateřina Maxová

V současné společnosti existuje mnoho nadačních i jiných fondů a spolků, které se starají či pomáhají tělesně i mentálně postiženým lidem. Zároveň však existují i jednotlivci, zdraví či postižení, kteří se také snaží svým postiženým spoluobčanům nějakým způsobem pomoci. Jedním z nich je i Kateřina Maxová z Mladé Boleslavi. Této slečně je 28 let a od narození je postižena dětskou mozkovou obrnou. Je v plném invalidním důchodu, což ji odsuzuje trávit svůj mladý život doma a ztratit tak kontakt se svými stejně postiženými spoluobčany.

Katka se však rozhodla, že tomu tak nebude. Před 4 lety poprvé zorganizovala týdenní pobyt pro lidi postižené DMO v Poděbradech. Nelze však opomenout, že úplně první pobyty organizovala Věra Hrádková, od které Katka vše převzala. V mnohém ji pomáhá fyzioterapeutka Hana Haplová, na jejíž firmu Katka shání finanční prostředky potřebné k chodu takovéhoto pobytu. Pro samotnou Kateřinu je to poměrně namáhavá činnost. Stálých sponzorů má jak z řad firem v okresu Mladá Boleslav, tak i několik firem přímo z Prahy. Ale náklady na rekondiční pobyty se rok co rok zvyšují. Katka v průběhu roku oslovuje pomocí internetu mnoho firem, státních i soukromých, a žádá o sponzorský příspěvek. Předkládá jim důvody organizování takových pobytů, ale i finanční vyúčtování z předešlého roku. Zároveň však hledá i dobrovolné osobní asistenty, kteří by byli ochotni zcela zadarmo pomoci tělesně postiženým při pobytu. Jedná se zejména o pomoc při osobní hygieně, oblékání, stravování apod.

Atmosféra na těchto pobytech je nepopsatelná. Je nádherné vidět ty rozzářené obličeje jak samotných účastníků, tak i dokonce jejich asistentů. Mnoho z nich se k pobytu v příštím roce hlásí již rok předem. Pro tělesně postižené je to jediná možnost jak dočasně opustit svůj domov a setkat se tak i s jinými lidmi. Zároveň je jim zde dána možnost různých rehabilitačních cvičení. Katka organizuje i besedy se zástupci časopisu Vozíčkář a v neposlední řadě i se starostou hostitelského města Poděbrad. Toto jsou také důvody proč Katka pobyty pro lidi s dětskou mozkovou obrnou organizuje.

Kateřinu Maxovou podporuje v jejím úsilí celá řada lidí. Zejména se jedná o rodiče, přítele Dana, sestru Renátu a ostatní přátele stojící v dlouhé řadě. O samotných pobytech se můžete více dočíst na internetových stránkách www.adent.cz/pobyty-dmo.Dotazy přímo Kateřině Maxové lze posílat na adresu: katka.maxova@razdva.cz.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz