Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hra o Zemi: Co vědí naši ministři o udržitelném rozvoji?

5. 6. 2002
Jakub Kašpar [EkoList] -


U příležitosti dnešního Světového dne životního prostředí rozšířili organizátoři kampaně Hra o Zemi svoji anketu na téma "Co je trvale udržitelný rozvoj?" i na ministry české vlády. Na stránce www.hraozemi.cz odpovědělo na tuto otázku sedm sociálnědemokratických ministrů.

Podle ministra školství Eduarda Zemana jde o to, aby "dnešní zisky nezakládaly budoucí katastrofu. Nesmíme si "sníst" naši planetu." Ministr kultury Pavel Dostál vidí koncepci udržitelného rozvoje jako kompromis mezi dvěma extrémy - jednostranným důrazem na rozvoj a jednoznačným odmítáním hospodářského růstu. "Nedojde-li k takovému historickému kompromisu, hrozí nástup militantních sil na obou stranách barikády," varuje ministr Dostál. S tím souhlasí i ministr životního prostředí Miloš Kužvart, podle nějž "udržitelný rozvoj neznamená zastavení ekonomického a technického rozvoje, ale to, že se člověk dopracuje k přátelskému soužití (s přírodou)".

Jako opožděný vidí koncept udržitelného rozvoje ministr zemědělství Jan Fencl. "Pojem udržitelný rozvoj byl bohužel zaveden až v době, kdy situace byla takřka neudržitelná. Sebesoustřednost člověka a jeho zásahy do přírody z pohledu rádoby jedinečnosti a výjimečnosti jeho postavení v přírodě vedla k některým dnes již nevratným škodám," říká Fencl a dodává, že termín udržitelný rozvoj je občas zneužíván k "osobním a mocenským ambicím". Kdo konkrétně jej podle něj takto zneužívá, ovšem ministr Fencl neupřesňuje.

Ministr financí Jiří Rusnok se domnívá, že na problém udržitelného rozvoje je nutno se dívat "v kontextu současných procesů globalizace. Současná etapa světového vývoje je totiž charakterizována nárůstem řady negativních jevů, které ohrožují existenci života na zeměkouli," tvrdí ministr Rusnok a jako konkrétní příklad uvádí globální oteplování.

Podle ministra průmyslu Miroslava Grégra je nejvýstižnější definice udržitelného rozvoje, podle níž vychází ze tří pilířů - ekonomického, environmentálního a sociálního. "Přeceňování kteréhokoli aspektu - hospodářského, sociálního či environmentálního - považuji za škodlivé," říká Grégr. Jako hledání rovnováhy mezi zmíněnými třemi pilíři vidí základní úkol konceptu udržitelného rozvoje ministr zahraničí Jan Kavan.

Všechny odpovědi lze nalézt v anketě na adrese internetové stránky kampaně Hra o Zemi www.hraozemi.cz. Z dalších výkonných politiků na anketu odpověděl dosud jen poslanec za KDU-ČSL Libor Ambrozek. Kampaň Hra o Zemi, kterou koordinuje ekologické sdružení Zelený kruh, má za úkol zvýšit veřejné povědomí o udržitelném rozvoji před světovým Summitem Země, který proběhne na přelomu srpna a září tohoto roku v jihoafrickém Johannesburgu.

Článek jsme převzali se svolením redakce on-line deníku EkoList po drátě. Ukázkový výtisk tištěné verze časopisu si můžete objednat zde.

Jakub Kašpar

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partner oblasti Životní prostředí
Ekolist
Deník o životním prostředí
Hra o Zemi
Hra o Zemi

www.hraozemi.cz

Chcete něco udělat pro životní prostředí a udržitelný rozvoj a nevíte jak?

O Autorech

Jakub Kašpar

Šéfredaktor tištěného EkoListu.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz