Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Internet Čínu pomalu mění

6. 6. 2002
Helena Berková [BBC] -


Číňané jsou co do počtu uživatelů internetu na druhém místě na světě. Loni se připojilo k internetu 56 milionů čínských domácností. Tento počet s každým měsícem narůstá o 6 procent.

Život Čínanů se vlivem internetu mění a pro komunistickou vládu je čím dál těžší zatajovat informace před řadovými obyvateli. Režim se však jen tak nevzdává, jinými slovy: vyjadřovat na internetu nesouhlas je v Číně ještě stále považováno za hru s ohněm.

Poslední vzkaz

Chuang Čchi v roce 1998 zprovoznil v západní Číně ve městě Siang Tu internetové stránky. Záhy se na nich začalo diskutovat o všem možné, od lidských práv až po demokracii. Chuang Čchi dodává:

"Uživatelé začali na stránkách odkrývat čím dál více problémů čínské společnosti. Zanedlouho jsme se ocitli pod silným tlakem ze strany vlády. Policie nejprve zablokovala přístup ke stránkám a pak přišli agenti státní bezpečnosti."

Krátce po natočení tohoto rozhovoru byl Chuang Čchi zatčen. Vystavil na své stránce poslední vzkaz: "Je tu policie. Děkuju všem, kterým leží na srdci demokracie v Číně. Sbohem." V srpnu byl Chuang Čchi shledán vinným z pokusu o podvracení státní moci. Několik následujících měsíců stráví v betonové cele.

Velká čínská zeď

V majestátní budově ministerstva informací v Pekingu působí zvláštní policejní jednotka. Její příslušníci monitorují čínské internetové stránky čtyřiadvacet hodin denně.

Jednotce se říká "velká čínská ochranná zeď". Má bránit Číňanům v přístupu k nežádoucím informacím, které se mohou týkat Playboye, nebo třeba BBC. Čínský stát se zkrátka vší silou snaží světovou síť kontrolovat. Internet však přesto Čínu proměňuje.

Jsou 3 hodiny ráno a rotačky komunistického listu Žen-minž-pao jedou naplno. Deník otiskuje informace o průmyslových kvótách a nejnovějších stranických dogmatech. Není to zrovna dobré počtení.

Svobodnější médium

O tři patra výš, kde sídlí internetové oddělení redakce Žen-minž-pao, už to vypadá docela jinak. Na webových stránkách s adresou www.people.com jsou publikovány skutečné zprávy. V chatroomech na webových stránkách listu se vede často vášnivá diskuse a o silné výrazy nebývá nouze.

Chat listu Žen-minž-pao má poněkud nadnesený titul: "Fórum velmoci". Jedna diskusní skupina se baví na téma vlastenectví. Jeden uživatel tvrdí, že být dnes v Číně vlastencem znamená milovat komunistickou stranu a socialismus. "Můžete třeba úplně zničit zdejší životní prostředí, ale stranu kritizovat nesmíte."

Díky internetu spolu mohou vůbec poprvé komunikovat lidé ze všech koutů Číny. Světová síť však mění Čínu i jiným způsobem. Čínská státní televize například referovala o velkém důlním neštěstí na jihozápadě země, při němž zahynulo jedenaosmdesát horníků. Tato zpráva by zřejmě bez internetu vůbec nevznikla.

Výměna informací

"Regionální vláda se nám různými způsoby snažila zabránit, abychom se o neštěstí zmínili. Mnoha novinářům vyhrožovali a řada z nich pak ze strachu své zprávy ani neuveřejnila. Úředníci věděli, že pokud ta zpráva vyjde, budou mít potíže," říká Ťung Sang Pchung z místního komunistického listu.

Rozzlobený Ťung a jeho kolegové tedy vzali zprávy a uveřejnili je na internetu. Záhy se rozšířily mezi lidi. Zprávu o důlním neštěstí převzali novináři z dalších provincií a záhy se donesla i do Pekingu. Ta zpráva by možná byla zveřejněna i bez internetu. Bylo by těžké celou záležitost zatajit, vzhledem k počtu obětí neštěstí. Zveřejnění by ale nejspíš nebylo tak snadné.

Internet mění Čínu pomalu, ale jistě. Lidé si po síti předávají informace způsobem, který byl ještě před několika lety nemyslitelný. Stát pozvolna ztrácí kdysi absolutní kontrolu nad tokem informací a je jen nepatrná naděje, že ji opět získá v takovém rozsahu, jako tomu bylo dříve.
Helena Berková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Související odkazy
  • APC - internetová práva
  • -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz