Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Komunitní projekt sociálního bydlení v Rožnově pod Radhoštěm

9. 6. 2002 - PRAHA [Most pro lidská práva]

Rožnov pod Radhoštěm není jediným městem v České republice, které řeší problematiku nájemců obecních bytů - neplatičů. Vedení města zvolilo strategii podobnou jako řada dalších měst a obcí - postupně dlužníky soudně vystěhovává. Jestliže však v mnoha jiných městech existují možnosti, jak těmto lidem poskytnout střechu nad hlavou (tzv. holobyty, azylové bydlení, ubytovny pro sociálně slabé občany aj.), v Rožnově pod Radhoštěm žádné podobné zařízení neexistuje. V praxi to znamená, že z přibližně 140 občanů, kteří byli za poslední rok a půl takto vystěhováni, se podstatná část ocitla v tíživé sociální situaci a řada z nich v pozici faktických bezdomovců. Nechci v tomto článku hodnotit, nakolik je to chyba jejich a nakolik města. Omezím se pouze na konstatování, že existuje řada měst s podobnými problémy, ovšem jsou také města s odlišnou strategií v sociální a bytové oblasti, která problém s neplatiči nemají.

Protože z uvedeného počtu vystěhovaných občanů bylo téměř šedesát Romů (z toho třicet dětí), tvořících téměř polovinu romské populace ve městě, snažila se situaci řešit místní romská organizace Kale jakha - Rožnovský svaz Romů ve spolupráci se společností Člověk v tísni při ČT, zaměstnávající v lokalitě své terénní sociální pracovníky. O situaci v Rožnově na svém dvojím zasedání jednala rovněž Mezirezortní komise pro záležitosti romské komunity Úřadu vlády ČR. Město obdrželo nabídku těchto institucí pomoci vzniklou situaci řešit mj. prostřednictvím Komunitního projektu výstavby sociálního bydlení. Projekt počítal se zapojením dlužníků do prací na výstavbě obydlí, s možností odpracovat si touto formou svůj dluh (nebo jeho část). Součástí projektu byla rovněž garance následné sociální práce mezi obyvateli tohoto zařízení a příslib pomoci při hledání financí na realizaci projektu. Zastupitelstvo města na svém zasedání 11. září 2002 pověřilo vedení města a další orgány "hledat vhodnou lokalitu pro postavení ubytovny pro méně přizpůsobivé občany". Všechno tedy vypadalo nadějně. Na nabídku předsedy Mezirezortní komise Jana Jařaba a ředitele projektu terénní práce společnosti Člověk v tísni Jana Černého sejít se a jednat o formě spolupráce při realizaci projektu, bohužel vedení města reagovalo negativně. Na jednání zastupitelstva v dubnu 2002 shrnul místostarosta Václav Mikušek postoj vedení města do jedné věty: "Nevidíme potřebu realizace tohoto projektu, protože v Rožnově žádní bezdomovci nejsou."

Členové občanského sdružení Kale jakha - Rožnovský svaz Romů i řada dalších občanů města však potřebu sociálního bydlení nadále vidí, a proto se rozhodli uskutečnit benefiční koncert pro rožnovské bezdomovce, jehož výtěžek bude základním vkladem do projektu inspirovaného mimo jiné ostravskou Vesničkou soužití či projektem komunitního bydlení brněnského DROMu. Koncert se uskuteční v sobotu 1. červa 2002 od 20 hodin v sále Společenského domu v Rožnově p. R. a jsou na něj srdečně zváni všichni, kdo chtějí zmíněný projekt podpořit. Na koncertě vystoupí skupina Álom s primášem Vojtěchem Lavičkou, Kandrači z Valašského Meziříčí a skupina L. Gorola z Ostravy - Hrušova.
Organizátoři věří, že pomoci sociálně vyloučeným lidem lze kdekoli, kde neschází dobrá vůle. Doufají rovněž, že po podzimních komunálních volbách bude této vůle více i na rožnovské radnici.


Michal Kročil

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz