Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Jech: Zelení jsou jediní, kteří mají deset let po Riu udržitelný program

13. 6. 2002
Jakub Kašpar [EkoList] -


"Deset let po konferenci OSN o životním prostředí a rozvoji v Riu de Janeiru je SZ jediná, která má program, směřující skutečně k trvale udržitelnému rozvoji," zdůvodnil dnes novinářům důvod, proč za zelené kandiduje, Karel Jech. Pro Hanu Holcnerovou, mluvčí BI a asistentku ombudsmana, která kandiduje jako "trojka" na Vysočině, bylo podnětem ke kandidatuře, že SZ ve svém programu "nezapomíná na globální odpovědnost".

Ivanu Štampachovi, který přednáší na Pardubické univerzitě, se prý zase líbilo, jak strana řeší politiku vzdělanosti a národnostních menšin. "Ochranou práv menšin se zabývám v Českém helsinském výboru," vysvětlil Štampach.

S výzvou "Dejme šanci Zeleným!" přišlo na začátku června šestnáct osobností českého veřejného života - mezi jinými zpěvák Michael Kocáb, herec Jan Kraus, Eva Vavroušková ze Společnosti pro trvale udržitelný život (STUŽ) či bývalý vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl. "Jsem znechucen nacionalistickou a provinciální volební kampaní (ať už jde o Benešovy dekrety nebo Temelín), které naprosto podlehla i ČSSD, již jsem minule volil," říká Uhl. "Když jsem si přečetl program zelených, líbil se mi natolik, že jsem ho donesl i prezidentu republiky a upozornil ho na něj," vysvětluje, proč se v kampani podporující SZ angažoval. Prezident Václav Havel reagoval na program SZ v rozhovoru pro sobotní vydání deníku Právo. "Četl jsem programy většiny kandidujících stran (...) a program této strany má skutečně hlavu a patu. I z čistě jazykového hlediska se mi zdál být lepší než leckteré jiné," řekl prezident Havel Právu. K výzvě "Dejme šanci Zeleným!" se připojily později například spisovatelka Tereza Brdečková, literární historik Martin C. Putna, modelka a bývalá Miss ČR Helena Houdová či místopředseda Strany pro otevřenou společnost (která do Sněmovny nekandiduje) Boris Vystavěl.

SZ ovšem není jediným subjektem, za který kandidují členové BI. Příkladem je i herečka Táňa Fischerová, která figuruje na desátém místě kandidátky Koalice v Praze. "Brandýská iniciativa pochopitelně podporuje i Táňu Fischerovou. Všichni Pražáci, kterým z nějakých důvodů nevyhovují zelení, by měli volit Koalici a kroužkovat paní Fischerovou," kometoval to další z trojice mluvčích BI Jakub Patočka.

Článek jsme převzali se svolením redakce on-line deníku EkoList po drátě. Ukázkový výtisk tištěné verze časopisu si můžete objednat zde.

Jakub Kašpar

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partner oblasti Životní prostředí
Ekolist
Deník o životním prostředí

O Autorech

Jakub Kašpar

Šéfredaktor tištěného EkoListu.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz