Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Cena Sasakawa letos již po deváté

17. 6. 2002
Martina Špejtková [Econnect] -


Ještě do 10. července mají české nevládní neziskové organizace šanci přihlásit svůj projekt do veřejné soutěže o Cenu nadace Sasakawa Peace Foundation za životní prostředí. Finanční odměnu si mohou odnést tři organizace, jejichž projekt vedení nadace v Tokiu uzná za nejpřínosnější pro ochranu a tvorbu životního prostředí v souladu s principy trvale udržitelného rozvoje.

Tuto veřejnou soutěž letos již po deváté vyhlásil Sasakawa Central Europe Fund (SCEF) zřízený japonskou nadací Sasakawa Peace Foundation (SPF). Cílem ocenění je podpora neziskových organizací působící v oblasti ochrany životního prostředí v České republice.

V loňském roce získal první cenu a tím také odměnu šest tisíc dolarů Ekologický právní servis za projekt Uspořádání místního referenda v Táboře, které umožnilo táborským občanům přímo se vyslovit k plánované výstavbě dvou komunikací v centra města. Druhou cenu, tedy čtyři tisíce dolarů si odneslo Greenpeace za Projekt na ochranu přírody a biodiverzity před genetických znečištěním způsobeným GMO. A nakonec poslední cena a dva tisíce dolarů náležela občanskému sdružení Lunaria za projekt Malá „Vídeň“ v Jindřichovicích, který se zasloužil o obnovu života v obci, jež se potýkala s velkou nezaměstnaností.

Do letošního ročníku soutěže mohou organizace přihlásit projekt netechnologického a nekomerčního charakteru realizovaný v roce 2001, který svým charakterem významně napomohl k ochraně životního prostředí a to za aktivní účasti jiné neziskové organizace nebo veřejnosti. Tři vítězné organizace, jejichž projekt bude uznán nejpřínosnějším získají finanční odměnu, která se pohybuje od dvou do šesti tisíc amerických dolarů. Absolutní vítěz navíc získá pro jednoho svého člena možnost hrazeného studijního pobytu v Japonsku.

Do soutěže ale mohou být zapojeny i projekty, které se hodnocení v minulých letech účastnily bezúspěšně a jejichž realizace v loňském roce zaznamenala významný pokrok. Naopak vyloučeny budou projekty, které již ocenění SPF získaly.

Nadace Sasakawa Peace Foundation byla založena v roce 1986 se záměrem pomoci řešit globální otázky s důrazem na porozumění mezi národy. O čtyři roky později založila fond pro střední Evropu – SCEF, s jehož pomocí se pokouší pomáhat České republice, Maďarsku, Polsku a Slovensku v rozvoji ochrany životního prostředí a to především podporou neziskových organizací. K tomuto účelu slouží i veřejná soutěž o nejlepší projekt, který nadace každoročně od roku 1994 vyhlašuje.

Martina Špejtková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Martina Špejtková

Redaktorka Econenctu pro oblast životního prostředí.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz