Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

„O lidech s lidmi“ se vyplatí

18. 6. 2002
Martina Špejtková [Econnect] -


Centrum pro komunitní práci společně s partnerskými organizacemi vyhlásilo již druhý ročník soutěže O lidech s lidmi - Cenu za místní demokracii 2002. Cenu si mohou odnést zástupci obcí, měst, mikroregionů a krajů za projekt, který svým charakterem napomohl k zvýšení pravomoci občanů podílet se na rozhodování v okolí svého bydliště. Šanci zařadit svůj projekt do soutěže máte do 31. července 2002.

Právo občana ovlivňovat dění ve svém okolí a spolurozhodovat o něm neoddělitelně náleží k pravidlům demokratického státu. Málokdo však tuto možnost, snad kromě voleb, pociťuje a své právo na rozhodování nemá příliš šancí využít. Není ojedinělé, když se občan cítí spíše smýkán událostmi a často mu nezbývá než nad rozhodnutím svých zastupitelů jen bezmocně pokrčit rameny.

Centrum pro komunitní práci (CpKP), EastWest Institute Praha, týdeník Veřejná správa a společnost Softir se proto již druhým rokem prostřednictvím soutěže O lidech s lidmi snaží motivovat zástupce obcí, místních částí atd., aby se tato skutečnost změnila.

"Účast veřejnosti v rozhodovacích procesech je důležitým prvkem rozvoje demokracie i občanské společnosti. Považujeme proto za důležité motivovat rozhodovatele v samosprávě a státní správě k včasnému a efektivnímu zapojení veřejnosti a nevládních organizací do rozhodování. Myslíme si, že soutěž "O lidech s lidmi" je k tomu vhodnou příležitostí," vysvětlil motivaci CpKP pořadatel soutěže Jiří Pavlát.

Projekty, které odborná porota posoudí jako nejlepší budou zveřejněny v časopise Veřejná správa a oceněny na slavnostní konferenci, která se uskuteční na podzim. Navíc získají ceny v celkové hodnotě přesahující částku 250 000,- Kč. Tři vítězové si ještě k tomu mohou odnést Datavideoprojektor pro velkoplošné projekce.

V minulém roce vzbudila soutěž velký zájem a celkem se do ní přihlásilo 65 projektů z celé České republiky. Prvenství si odneslo město Zlín za projekt Koncepce nakládání s komunálními odpady 2001 - 2004.

Martina Špejtková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Související odkazy
  • O soutěži "O lidech s lidmi"
  • O Autorech

    Martina Špejtková

    Redaktorka Econenctu pro oblast životního prostředí.

    -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz