Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Bratislavští cyklisté prohráli bitvu, válka pokračuje

28. 6. 2002
Monika Jansová [ChangeNet/Econnect] -


Krajský soud v Bratislavě včera zamítl žalobu sdružení Ži a nechaj žiť (ŽANŽ), kterou se sdružení domáhalo o přezkoumání zákonnosti rozhodnutí okresního úřadu, který mu uložil pokutu ve výši 30 tisíc slovenských korun za užívání místních komunikací jiným než běžným způsobem bez povolení správního orgánu. Tato pokuta byla udělena za symbolickou blokádu křižovatky na jedné z loňských pravidelných cyklojízd.

Bratislavské cyklojízdy (na rozdíl např. od podobných jízd v Praze) jsou řádně ohlášené jako veřejné shromáždění, konají se každý třetí čtvrtek v měsíci. Organizátorem je sdružení Bicyba, volná cyklistická iniciativa bratislavských neziskových organizací (ŽANŽ je jeho členem), které se tak snaží upozornit na nevyhovující dopravní politiku ve městě a na potřebu vybudovat zde síť cyklostezek a vůbec zlepšit podmínky pro cyklisty.

Zástupci sdružení, kterým bratislavský magistrát za loňskou blokádu křižovatky uložil pokutu se brání, že uskutečněním svého shromažďovacího práva přestupek spáchat nemohli, neboť ústava říká, že shromáždění nesmí být podmiňováno povolením orgánu veřejné správy. Po tom co s tímto argumentem neuspěli při odvolání u okresního úřadu, obrátili se na soud. Ten nyní jejich žalobu zamítl a proti tomuto rozhodnutí se už není možné odvolat. Sdružení ŽANŽ tedy bude zřejmě muset v nejbližší době pokutu zaplatit. Získat potřebný obnost nebude snadné, proto hodlá vyhlásit veřejnou sbírku. Nejprve se ale chce obrátit ještě na Ústavní soud. "ŽANŽ možno bude musieť v dôsledku pokuty dočasne utlmiť svoju činnosť, sme však presvedčení, že na ústavnom súde nakoniec predsa len zvíťazí pravda a spravodlivosť," dodal Vladimír Pirošík, právní zástupce sdružení.

Podobným konfliktům se iniciátoři cyklojízd v zahraničí (a také u nás) často snaží předejít tím, že cyklojízdy prostě neohlašují. Jízdy organizuje neformální skupina účastníků, nestojí za nimi žádná organizace a každý účastník je odpovědný sám za sebe.

Podle zprávy zveřejněné na ChangeNetu Monika Jansová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Historie pražských cyklojízd
Vůbec první jízdy v San Francisku v září 1992 se účastnilo 48 lidí, o rok později jich bylo již 500. Pravidelně se konají ve stovce měst světa. Letos 27. září oslaví své desáté výročí. V Praze probíhaly občasné jízdy několik let, ale až od dubna 2001 jsou pravidelné. Opakují se každý třetí čtvrtek v měsíci a schází se na nich okolo šedesátky cyklistů.
Pravidla pražských cyklojízd
Jízdy jsou nekonfliktní a nenásilné akce. Každý účastník může navrhnout trasu jízdy. Nejezdíme po tramvajových kolejích, abychom tramvaje nezdržovali. Chodci mají přednost. Nejezdíme po chodnících: nelze se prosazovat na úkor chodců. Pokud jede víc než 70 lidí, obsadíme všechny jízdní pruhy; jinak necháváme na širších ulicích jeden pruh volný. Pokud padne na semaforu červená před prvním cyklistou, zastavíme a počkáme. Jinak pokračujeme - je důležité udržet peloton pohromadě. Jízdy nespojujeme s žádnými jinými ekoaktivitami (globalizace, Temelín apod.).
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz