Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Omonovci rozehnali setkání běloruských hinduistů, ti se bránili zpěvem

16. 7. 2002
[Belarus Online] -


V sobotu bylo v Minsku rozehnáno setkání běloruských hinduistů, kteří svou meditací chtěli protestovat proti novému náboženskému zákonu. Celkem 19 zadržených osob bylo obviněno z nepovoleného shromážďování, za což jim hrozí 15 dní vězení. Hinduisté své zadržení a soudní procesy hodnotí jako projev totalitarizmu.

V pondělí bylo souzeno prvních 14 hinduistů, kteří se v sobotu sešli v jednom z parků na severozápadním okraji Minsku. Zde chtěli společnou meditací a diskuzí přispět k protestům proti situaci, do které se dostaly všechny náboženské obce po schválení nového zákona O svobodě víry.

Skupinka hinduistů do parku ani nedošla, když jim cestu přehradilo několik vozů, ze kterých vyskákali příslušníci jednotek "Jednotky milice zvláštního nasazení" OMON. Omonovci je obklíčili a všechny zadrželi. Při zatýkání jim kroutili ruce, několik osob povalili na zem a kopali do nich.

Svědek zatýkání Maryja Vjatkinová Radiu Svoboda později řekla: "Oni prostě šli a nikomu nepřekáželi, nic špatného nedělali." Milicionáři se zadrženým hinduistům vysmívali a nadávali jim. Legraci si dělali zejména z některých náboženských úkonů, které věřící vykonávali, a předmětů, které jim před uvězněním zabavili. Zadržení zahájili ihned po převozu na stanici milice hladovku a protestovali zpěvem písní. Milicionáři je však okřikovali.

V sobotu večer byla propuštěna těhotná žena a jeden slepý muž, ostatní byli zadržováni až do pondělního soudu. Všichni byli odsouzeni k pokutě 120 USD. Jedna ze zadržených, Ruska Irina Golovinová, přijela ze Sankt-Petěrburgu. Soudkyně jí rozsudek vysvětlila, že "tady není Petěrburg a chodit po minských ulicích s bubnem v ruce nelze".

Na celé události je pikantní, že milice do protokolů napsala, že zadržení jsou "židovského náboženství". Když je na to upozornili, milicionáři byli překvapeni, že to není to samé. Mluvčí hinduistické komunity v Bělorusku Siarhej Akadanau to označil za "nevzdělanost milicionářů" a celé zadržení hodnotí jako projev totalitarizmu: "Je to ukázka totalitarizmu. V naší zemi neexistuje radost ani svoboda. Běloruský národ tolik postrádal od Tatarů, od fašistů, od černobylské radiace, a nyní strádá od nedostatku svobody. Všichni lidé mají právo chodit do parku, proč bychom o to měli radnici žádat? Nebyla to žádná demonstrace, jen setkání několika lidí."

Proti policejní brutalitě protestovala opoziční Sjednocená občanská strana, která označila pronásledování neortodoxních církví v Bělorusku za porušování ústavních svobod občanů: "Pokusy režimu dostat pod svou kontrolu všechny společenské procesy, potlačování občanských práv, vměšování do osobního života, potlačování jakékoliv soukromé iniciativy, nabírá stále větších rozměrů. V řadě za politickými stranami, nevládními organizacemi a odbory se nyní ocitly církve."

Sama Sjednocená občanská strana, proti jejímuž předsedovi Anatolu Liabedzkovi bylo minulý pátek zahájeno trestní stíhání za článek obviňující Lukašenkovu vládu z prodeje zbraní arabským teroristům, se ocitá pod hrozbou zákazu. Několikrát byla varována dopisem od ministra spravedlnosti, že "jestli bude porušovat běloruské zákony, bude soudem zakázána". Čím opoziční strana zákony porušuje ministr blíže nevysvětlil.

V Bělorusku dominuje pravoslavná církev, která je státem monopolizována. 27. června schválil parlament zákon O svobodě víry, který přiznává dominantní postavení ruské pravoslavné církvi. Zákon zakázal vedení bohoslužby pro méně než 20 občanů a zakazuje činnost církvím, které působí v zemi méně než 20 let, což znemožňuje činnost zejména protestantům. Dotýká se i malých náboženských obcí, např. hinduistů, kterých je v Bělorusku několik stovek. Ve světě hinduizmus vyznává asi 800 miliónů lidí.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz