Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Cyklistická štafeta BIKE + 10 odstartována

30. 7. 2002
Martina Špejtková [Econnect] -


V sobotu 27. července v 15.00 hodin vyjela cyklistická štafeta BIKE + 10 na svou několikadenní cestu Českou republikou. Dále pak bude pokračovat do Německa, kde se setká s cyklisty z Německa, Nizozemí, Dánska, Švédska, Portugalska, Polska a Jugoslávie. Skupina mladých lidí chce tímto způsobem upozornit na důležitost blížícího se Summitu o trvale udržitelném rozvoji v Johannesburgu. "Zároveň však chceme upozornit i na dopravní situaci u nás a snažit se více prosadit alternativní způsoby dopravy," sdělil Zdeněk Hausvater z pořádajícího občanského sdružení Mladí Zelení.

V sobotu dopoledne bylo před Obchodním domem CENTRUM v Brně rušno. Již od brzkých ranních hodin zde zástupci hlavních organizátorů štafety - Mladí Zelení společně s brněnským Klubem BICYBO připravovali informační stánky a pódium na zahájení dlouho plánovaného mezinárodního projektu BIKE + 10.

Očekávané zahájení konečně po deváté hodině odstartoval hejtman brněnského kraje Stanislav Juránek, který ocenil přínos akce. Po něm dále vystoupili předseda brněnského cyklistického Klubu BICYBO Jiří Jedlička, ekolog Mojmír Vlašín, Jana Drápalová z brněnského zastupitelstva a za organizátory Michal Nekvasil.

Po slavnostním zahájení rozproudila účastníkům krev brněnská skupina Šli náhodou kolem, jejíž skladby se prolínaly celým dopoledním programem. Kolem procházející Brňané měli možnost získat o akci informace jak z velkoplošným plakátů, tak i z informačních stánků. Koho akce zaujala, mohl si o problematice dopravy i o otázkách trvale udržitelného rozvoje popovídat s předními odborníky Jihomoravského kraje na tato témata. Svou činnost na náměstí prezentovali rovněž organizace Hnutí Duha a Veronica.

Ve tři hodiny odpoledne konečně štafeta vyjíždí. Jiří Jedlička z BICYBA cyklisty vede zajímavými brněnskými místy a pomalu míří k městu Vyškov. Závěr dne zpříjemňuje večeře ve vyškovské restauraci a posilující spánek.

V neděli ráno po vydatné snídani se účastníci štafety vydávají k Prostějovu, kde se ke koloně přidává dalších dvacet přátel z olomouckého klubu Olomoučtí kolaři. Ti štafetu znalecky vedou až na olomoucké Horní náměstí. V Olomouci je štafeta přivítána jaksepatří slavnostně. Nechybí ani živá hudba v podání kapely Syrinx.

Skvělý program, v němž nechybí dobrá zábava i dostatek informací zajistilo místní sdružení Olomoučtí kolaři za pomoci olomoucké pobočky Hnutí Duha a hlavních organizátorů. Na své povinnosti nezapomněl ani Michal Nekvasil z Mladých Zelených, který během celé akce neúnavně přihlížejícím vysvětluje cíle štafety a zve všechny náruživé i příležitostné cyklisty k podpoře štafety, která z Olomouce pokračuje v pondělí v 9 hodin ráno. Další zastávkou bude Hradec Králové (31.7.), Pardubice (1.8.), Praha (3.-4.8.) a Plzeň (5.8.). Zájemci se mohou přidat kdekoliv v průběhu cyklojízdy.

Martina Špejtková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Hra o Zemi
Hra o Zemi

www.hraozemi.cz

Chcete něco udělat pro životní prostředí a udržitelný rozvoj a nevíte jak?

O Autorech

Martina Špejtková

Redaktorka Econenctu pro oblast životního prostředí.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz