Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Na Slovensku se množí případy rasově motivovaných útoků

7. 8. 2002
Karel Novotný [Econnect] -


Podle slovenské občanské iniciativy Ĺudia proti rasizmu věnující se monitorování rasismu a projevů diskriminace vzrůstá na Slovensku počet útoků pravicových extremistů na Romy, cizince, ale také Slováky bílé pleti.

Ve své nejnovější tiskové zprávě připisuje iniciativa vzrůst počtu útoků skutečnosti, že se na Slovensku stále větší počet lidí hlásí k radikálním pravicovým hnutím. „Zvýšený počet útokov neonacistov má jednoznačnú súvislosť so zvýšením ich počtu. Za posledné roky ich počet vzrástol niekoľkonásobne práve kvôli nezáujmu polície. Počet angažovaných naonacistov odhadujeme približne na 5 000. Beztrestnosť nosenia nacistických symbolík, propaganda na internete, nenarušené zrazy, koncerty, pôsobenie nacistických hudobných skupín má za logický následok zvýšenie počtu sympatizntov tejto subkultúry. “, uvádí se ve zprávě iniciativy Ĺudia proti rasizmu.

Jak dokládají dokumentované případy, pravicoví radikálové stále častěji používají brutální a nebezpečné metody, jakými jsou zastrašování, hrubé násilí a žhářství. 28. června tohoto roku vhodili útočníci ve Velkém Krtíši zápalnou láhev do okna bytu, v kterém bydlí romská rodina s malými dětmi. Jen díky velkému štěstí vyvázli obyvatele bytu z tohoto incidentu bez zranění. Jen pár dní po tomto útoku, opět ve Velkém Krtíši, zavěsili příslušníci hnutí Skinheads mrtvou krysu s výhružným dopisem na kliku bytu, do kterého se před nedávnem nastěhovala mladá romská rodina s dvěmi dětmi. Minulé pondělí pak skupina skinheadů napadla na čerpací stanici Aral dvojici Romů, kteří při útocích basebalovými pálkami utrpěli zlomeniny žeber a řadu dalších zranění. Situace je tak vážná, že se oběti útoků často bojí oznámit případ na policii, obávají se totiž o bezpečnost svoji a svých rodin.

Ĺudia proti rasizmu upozorňují na skutečnost, že útoky pravičáků nemají vždy rasový podtext. 1. srpna napadla dvojice skinheadů jednadvacetiletého mladíka na tramvajové zastávce v Bratislavě-Petržalce. Mladíka zcela bezdůvodně zkopali okovanými botami do obličeje. V polovině července pak skupina neonacistů napadla tři studenty z nichž jeden byl zmlácen basebalovou pálkou a pobodán nožem.

Všechny zmíněné případy se odehrály během necelého měsíce. Poté, co o sérii útoků neonacistů začala informovat slovenská média, začalo na infolinku zřízenou iniciativou ĹPR (16 356) volat stále více lidí, ohlašujících ohrožování či napadení neonacisty.

Karel Novotný

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Karel Novotný

Správce sociální oblasti Econnectu

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz