Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Společnost přátel přírody: Kupte si pod stromeček kousek pralesa!

6. 12. 2005
-red- [Econnect / Společnost přátel přírody] -


Patronství nad kouskem Nového pralesa nabízí pod stromeček liberecká Společnost přátel přírody. Nový prales je projektem přeměny smrkové monokultury na smíšený les a jednou i prales na Ještědském hřebenu nedaleko Liberce. Tímto originálním dárkem můžete potěšit své blízké a zároveň pomoci přírodě.

„Překvapil nás velký zájem o podobný pralesní certifikát v minulém roce, proto jsme s touto akcí přišli i letos a to nejenom pro naše pravidelné podporovatele,“ říká vedoucí Společnosti přátel přírody Jan Korytář. Dárek je možno objednat přes internetové stránky novyprales.cz.

Společnost přátel přírody začala v minulém roce vykoupením sedmi hektarů lesa z prostředků veřejné sbírky, prořezáním části smrků a vysazením několika tisíc buků, jedlí a dalších původních a ohrožených dřevin. Nyní sdružení jedná o rozšíření Nového pralesa o dalších 14 hektarů.

„Vykoupení a přeměna jednoho metru čtverečného lesa stojí přibližně 12 korun. Minimální velikost darovaného pralesa je 20 m2,“ říká Josef Bém ze Společnosti přátel přírody a pokračuje: “Dárková sada obsahuje kromě certifikátu o patronství ještě informace o projektu a pozvánku na jarní exkurzi spojenou se sázením.“

Lesní pozemek na Ještědském hřebenu, o nějž má sdružení zájem, byl ještě po druhé světové válce z větší části tvořen loukami, které patřily k nedaleké usedlosti, z níž dnes zbývají již jen základy. Leží v nadmořské výšce 710 - 840 m.n.m.

„Na fotkách, které zachycují Ještědský hřeben v první polovině minulého století, je až udivující, kam až sahaly chalupy s políčky a loukami. Lesů bylo mnohem méně a krajina působila kultivovanějším dojmem. Po druhé světové válce však většina místních rolníků přestala postupně hospodařit a louky byly zpět zalesněny - bohužel ve více než 90 % smrkem,“ uvedl Jan Korytář.

Nyní rostou na většině plochy cca čtyřicet let staré smrky, které mají téměř do jednoho poškozené kmeny od loupání vysoké zvěře. Tu a tam je mezi smrky jeřáb či javor, méně už buk. Vtroušené listnáče jsou starší. Rostly na této ploše většinou na místech vynosených kamenů z původních luk ještě před jejich osázením smrky. Smrkový les je hustý, některé stromky zlámala předloňská zima, projít se jím příliš nedá. Na zemi kromě jehličí a mechu téměř nic jiného nenajdete.

Společnost přátel přírody (dříve Staří ochránci Jizerských hor) - občanské sdružení vzniklo v roce 1994. Sdružuje zejména mladé lidi se zájmem o nenásilné prosazování trvale udržitelného způsobu života a vytváření harmonických vztahů mezi lidmi a přírodou.

Sdružení si klade za hlavní cíle mj. přispět v co největší míře k obnově přirozených lesů, a to nejen v Jizerských horách, k záchraně ohrožených původních dřevin a přitom chce zapojit do své činnosti co nejširší veřejnost. Sdružení hospodaří v šesti lesních školkách a pracuje v něm nyní 16 stálých pracovníků. Kromě praktické ochrany přírody se věnuje mnoha formám ekologické výchovy.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partner oblasti Životní prostředí
Ekolist
Deník o životním prostředí

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz