Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Greenpeace se chce podílet na vyšetřování ve Spolaně

23. 8. 2002
Martina Špejtková [Econnect] -


Ekologická organizace Greenpeace včera nabídla pomoc policii při hledání viníků zodpovědných za to, že Spolana nezabezpečila před povodní toxické látky, jako jsou dioxiny, rtuť či chlór. Podle ředitele Greenpeace ČR Jiřího Tuttera "management Spolany a Unipetrolu musí nést odpovědnost za nedostatky při ochraně chemičky před povodní".

Greenpeace se proto včera obrátila na náměstka policejního prezidenta Miroslava Antla s nabídkou své pomoci při vyšetřování záplav. K dispozici nabízejí především dokumenty, unikátní fotografie a videozáznam zaplavené Spolany, které Greenpeace pořídilo pomocí vrtulníku krátce po havarijním úniku chlóru.

Trestní oznámení na Spolanu Greenpeace podalo už v únoru tohoto roku, po té co vedení po dlouhá léta ponechávalo budovy i pozemky zamořené vysokými koncentracemi rtuti a dioxinů nezabezpečené. Spolana nakonec pod tlakem Greenpeace a ministerstva životního prostředí vybudovala protipovodňovou zídku aspoň kolem objektu , který byl dioxiny zamořen při výrobě herbicidů během 60. let. Tato zábrana však byla nedostatečná. Bývalý ministr životního prostředí Miloš Kužvart odhaduje likvidaci dioxinového znečištění na 3,5 až 4 mld. korun.

Ačkoliv vedení Spolany tvrdí, že Spolana životní prostředí nezamořila závažným způsobem, odborný konzultant Greenpeace pro oblast toxických látek Miroslav Šuta je jiného názoru. "V okolí Spolany Greenpeace naměřila hodnoty rtuti a dioxinů vysoko nad limit. Ve velkém množství vody se bohužel koncentrace látek v Labi značně rozředily. Významné ale budou výsledky kontaminace sedimentů, neboli usazené rtuti a dioxinů například na polích, loukách apod."

Martina Špejtková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Martina Špejtková

Redaktorka Econenctu pro oblast životního prostředí.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz