Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Johannesburgu už ví o "hříších" Spolany Neratovice

28. 8. 2002
Martina Špejtková [Econnect] -


Hříchy vedení neratovické Spolany se dostaly až na summit o životním prostředí v Johannesburgu. Greenpeace totiž včera na konferenci předložila studii "Corporate Crimes" (Firemní zločiny), která upozorňuje na nezodpovědné chování řady velkých chemických podniků, neratovickou chemičku nevyjímaje. Greenpeace považuje za paradoxní, že ačkoliv se tyto firmy závažným způsobem podílejí na poškozování životního prostředí, chemický průmysl jim udělil značku "Responsible Care" (Odpovědná péče).

Podle některých chemických odborníků si ohodnocení odpovědné péče zaslouží i Spolana Neratovice, která se rovněž stala její nositelkou. "Příklad Spolany dokazuje, že program Responsible Care je v českých podmínkách bezcenným cárem papíru," reaguje na skutečnost odborný konzultant Greenpeace pro oblast toxických látek Miroslav Šuta a dodává: "Jeho podmínky nedodržují nejen jednotlivé firmy, ale dokonce ani sám svaz chemického průmyslu, který opakovaně neposkytl žádané informace o zapojených firmách a kontrole dodržování programu."

A tak se stala "odpovědnou" i Spolana, která podle informací Greenpeace v uplynulých dvou týdnech ohrožovala své okolí opakovanými úniky toxických látek, po desetiletí nechávala nezajištěné zamořené budovy s dioxiny a rtutí na břehu Labe, vypouštěla do éteru nepravdivé či neúplné informace týkající se toxického zamoření a již dva roky odmítá odškodnit zemědělce, kterým chlór zničil úrodu.

Aktivisté Greenpeace z ČR, Slovenska, Rakouska, Německa, Švýcarska a Finska se proto sešli včera před sídlem Svazu chemického průmyslu (SCHP), kde umístili panely o vybraných firemních zločinech chemických podniků honosících se značkou "Responsible Care". S pomocí transparentu "Vy říkáte péče, my vidíme zločiny" vyjádřili svůj názor a zároveň předali dopis pro prezidenta SCHP Miroslava Krejčího.

Greenpeace žádá delegáty summitu v Johannesburgu, aby přijali tzv. Bhopálské principy zavazující firmy ke globální zodpovědnosti za jejich aktivity ohrožující životní prostředí, zdraví lidí či lidská práva. "Příklad Responsible Care názorně ukazuje, jak naivní je spoléhat se na dobrovolné závazky průmyslu. Vlády a mezinárodní organizace proto musí vytvořit celosvětově platná a závazná pravidla pro firemní odpovědnost," domnívá se ředitel Greenpeace ČR Jiří Tutter.

Martina Špejtková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Hra o Zemi
Hra o Zemi

www.hraozemi.cz

Chcete něco udělat pro životní prostředí a udržitelný rozvoj a nevíte jak?

O Autorech

Martina Špejtková

Redaktorka Econenctu pro oblast životního prostředí.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz