Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Johannesburg: Mezi nevládkami zatím převládá skepse

28. 8. 2002
Jan Stejskal [EkoList] -


Rozčarování panuje mezi zástupci nevládních organizací po prvních dvou dnech Summitu Země v Johannesburgu. Mnozí z nich, ačkoliv se předem akreditovali, se nemohli dostat do konferenčního centra na vládní jednání. Navíc jsou zklamáni prvními výsledky. EkoListu to sdělil Viktor Třebický, zástupce Ústavu pro ekopolitiku, který se díky grantu organizace The Northern Alliance for Sustainability (ANPED) účastní fóra nevládních organizací přímo v Johannesburgu.

Organizátoři ztížili možnost akreditovaných zástupců nevládních organizací účastnit se vládních jednání zavedením systému tzv. druhotných pasů, nutných pro vstup do konferenčního centra. Zavedení zdůvodnili požární regulací. Pasů bylo během prvního dne ovšem vydáno pouze 1.500, přestože akreditovaných zástupců nevládních organizací je přibližně 12.000. "Nevěříme, že požární opatření jsou skutečným důvodem," komentoval situaci Jan-Gustav Strandenaes, představitel ANPEDu.

Během včerejšího odpoledne se podle Třebického podařilo vyvolat jednání s organizátory i s prezidentem Jihoafrické republiky Thabo Mbekim. Proběhla i malá demonstrace za zrušení systému druhotných pasů přímo v konferenčním centru. Výsledkem je nakonec pozastavení tohoto systému, organizátoři si však vyhradili právo uzavřít vstup do konferenčního centra v případě nutnosti.

Mezi přítomnými nevládkami převládá nespokojenost i s dosavdním obsahem jednání. Johannesburská rokování měla oproti konferenci v Riu de Janeiru před deseti lety přinést pokrok směrem ke konkrétním opatřením pro uplatňování udržitelného rozvoje. "Realitou však je, že hrozí zrušení některých významných principů, na kterých se svět před deseti lety v Riu usnesl," říká Viktor Třebický. To se týká například principu předběžné opatrnosti, který by měl být podle zpráv z jednání nahrazen tzv. "ekosystémovým přístupem". "To by ovšem znamenalo omezení zcela zásadního principu udržitelného rozvoje na pouhý metodický postup," tvrdí Třebický.

Vyjednávání o textu Implementačního plánu, který by měl určit, jakými konkrétními kroky se chce světové společenství ubírat směrem k udržitelnému rozvoji, podle Třebického probíhají prakticky za zavřenými dveřmi. "Tématické diskuse probíhající v plénu (dnes dopoledne voda, odpoledne energie) tak nemají prakticky žádný vliv na vyjednávání o plánu," uzavírá Třebický.

Článek jsme převzali se svolením redakce on-line deníku EkoList po drátě. Ukázkový výtisk tištěné verze časopisu si můžete objednat zde.

Jan Stejskal

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partner oblasti Životní prostředí
Ekolist
Deník o životním prostředí
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz