Devadesát procent Čechů si přeje, aby geneticky modifikované potraviny byly zřetelně označovány
9.3.2000
PRAHA [Greenpeace]
"Poslanci by měli respektovat tak jasný hlas veřejnosti a konečně přijmout ustanovení, které zavede povinnost označovat všechny geneticky manipulované potraviny, aby spotřebitelé měli možnost si vybrat," prohlásil Dr. Čestmír Hrdinka, vedoucí kampaní Greenpeace. "Spotřebitelé musí mít právo vědět, co vlastně jedí!" zdůraznil Hrdinka.
Průzkum veřejného mínění, který minulý týden pro Českou televizi a Český rozhlas provedla agentura STEM (2), ukázal, že 87 procent mužů a 93 procent žen si přeje, aby geneticky upravené potraviny byly zřetelně označeny. Z průzkumu mj. vyplynulo, že o škodlivosti geneticky pozměněných potravin jsou častěji přesvědčeni lidé se středoškolským nebo vysokoškolským vzděláním a ženy.
Poslanci budou v nejbližší době rozhodovat o konečné podobě návrhu zákona o potravinách a tabákových výrobcích. Právě tento zákon má povinné označování GM potravin zavést. Existují však obavy, že průmyslová lobby se bude snažit označování GM potravin zablokovat.
"Česká pobočka Greenpeace žádala označování již v roce 1997. Parlament však tehdy zákon o potravinách přijal v podobě, v němž povinnost označování chyběla," připomněl Hrdinka. "Požadujeme, aby geneticky modifikované potraviny, např. sója, rajčata, kukuřice, ale také například kečup připravený z geneticky manipulovaných rajčat nebo čokoláda, byly zřetelně označeny nápisem: vyrobeno z geneticky modifikovaných organismů."
V Evropské unii platí povinnost označovat geneticky manipulované potraviny již několik let. V současné době se diskutuje o označování GM potravin také v USA.
"Geneticky manipulované potraviny představují těžko odhadnutelné riziko pro lidské zdraví," zdůraznil Hrdinka. Proces genetických manipulací totiž zasahuje do dědičné informace organizmu, například zemědělské plodiny, a přináší riziko nechtěného pozměnění jeho funkcí na buněčné úrovni. Tyto nepředvídané změny mohou způsobit, že potraviny by mohly vyvolávat alergie nebo působit v určitém smyslu toxicky. Geny způsobující rezistenci na antibiotika, které se vkládají například do kukuřice, mohou přejít na patogenní mikroorganismy. Pokud ty způsobí onemocnění, nemusela by léčba antibiotiky vůbec zabrat.
"Rizika geneticky pozměněných potravin jsou příliš velká. Proto dnes lidé na celém světě tyto manipulované potraviny odmítají," uzavřel Hrdinka.
Václav Vašků,
tiskový mluvčí Greenpeace ČR
--------------------------------------------------------------------------------
Další informace:
Ing. Čestmír Hrdinka
tel.: 02/24 31 96 67
e-mail: chrdinka@diala.greenpeace.org
Poznámka:
(1) Petice za označování geneticky modifikovaných potravin byla původně adresována vládě České republiky. Ta ale v návrhu zákona o potravinách povinné označování doporučila. Proto se Greenpeace nyní s touto peticí obrací na Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR.
(2) Bleskový průzkum na téma "Geneticky upravené potraviny" provedla na objednávku České televize a Českého rozhlasu agentura STEM dne 2. a 3. března 2000. Průzkumu se účastnil reprezantativní soubor 634 občanů starších 18. let, šlo o osobní rozhovory (face to face). Výsledky průzkumu má k dispozici například Česká televize, Analýza programu a auditoria, tel: 02/6113 7030 nebo středisko empirických výzkumů STEM/MARK a.s., Na Žertvách 24, 180 00 Praha , tel.: 02/6631 0415 nebo 02/6842 660.
Tisk. zprávy