Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Tříletý Gay Teen pojede na hory

17. 2. 2006 - BRNO [Econnect / STUD Brno / GL LIGA]

Víkendovým pobytem v Jeseníkách oslaví své třetí narozeniny unikátní program pro -náctileté gaye. Program nazvaný Gay Teens vznikl před třemi lety s cílem usnadnit mladým gayům coming out – tedy proces, během kterého si mladý člověk uvědomuje svoji jinakost v podobě menšinové sexuální orientace a snaží se s ní vyrovnat.

Podle MUDr. Iva Procházky ze Sexuologického ústavu Karlovy univerzity u 74 % homosexuálních mužů dochází k rozpoznání homosexuální orientace ve věku od 12 do 18 let. Právě v tomto věku jsou postaveni před řadu otázek, na které se snaží hledat odpovědi. Projekt Gay Teens poskytuje možnost setkání se stejně orientovanými vrstevníky, kteří zažívají podobné situace a mají mnohdy obdobné pocity. Průběh akcí spočívá v neformálních poznávacích hrách, společných návštěvách brněnských kulturních zajímavostí nebo výletech do okolí a v diskusích o tématech souvisejících se životem gayů. Víkendový pobyt v Jeseníkách je připraven na termín od 24. do 26. února, zájemci mohou zjistit podrobnosti na adrese teen.stud.cz.

"Mladí gayové si na straně jedné uvědomují svoji odlišnost či jinakost uvnitř skupin svých spolužáků a přátel, na straně druhé, rozhodnou-li se vkročit do prostoru gay komunity, zjišťují mnohdy, že se zde potkají častěji s lidmi staršími než jsou oni sami. Tak může dojít k posílení pocitu osamění a negativní výjimečnosti, které jsou v mnoha případech ještě posilovány ne příliš chápavým a osvíceným postojem vzdělávacích institucí, které téma homosexuality buď opomíjejí úplně, nebo prezentují zaobalené rétorikou předsudků a stereotypů," popsala motiv vedoucí ke vzniku tohoto projektu psycholožka Eva Polášková, která stála u jeho zrodu jako odborná konzultantka z pozice vedoucí koordinačního týmu Gay a lesbické linky pomoci.

Během tříleté existence prošly projektem desítky účastníků, někteří se stali stálými účastníky, jiným postačila jedna návštěva, docházelo k navázání přátelských vztahů a také partnerství. Organizátoři se ovšem setkávají i s negativními reakcemi, většinou ze strany homofobních anonymů nebo také starších gayů, kteří mají výhrady proti stanovené věkové hranici účastníků (do 20 let) a litují, že pro ty starší podobný program v Brně chybí. Realizátor projektu, občanské sdružení STUD Brno, se snaží podporovat i neformální skupiny přispívající ke komunitnímu životu gayů a leseb v Brně. Úvahy o zřízení (obnovení) podobného programu jako Gay Teens pro starší účastníky však vzhledem k nedostatku organizačních kapacit nebyly zatím realizovány.

Registrované partnerství: zatím ne

Včera bylo zároveň rozhodnuto o dalším vývoji situace ohledně zákona o registrovaném partnerství. Prezident Václav Klaus oznámil očekávané rozhodnutí zákon, který předtím prošel oběma komorami parlamentu, vetovat. "Gay a lesbická liga lituje tohoto prezidentova tragického omylu, ale věří, že zákon ve sněmovně najde potřebnou většinu pro přehlasování prezidentova veta," reagovalo sdružení usilující o přijetí tohoto zákona parafrází na Klausův výrok o tom, že zákon je "tragickým omylem".

"Osobní názor Václava Klause k problematice zákonné úpravy homosexuálních partnerství je dlouhodobě znám, ačkoli jako poslanec nikdy nevystoupil v parlamentní rozpravě k předchozím návrhům zákona. Zástupci Gay a lesbické ligy (GLL) však věřili, že v roli prezidenta se zachová jako státník a vyhoví společenské poptávce a potřebám gay a lesbické menšiny. Nyní vkládá GLL svoje naděje do poslanecké sněmovny a věří, že poslanci s poslankyněmi bez ohledu na stranickou příslušnost projeví vůli registrované partnerství uzákonit přehlasováním prezidentova veta," píše se v prohlášení Gay a lesbické ligy k prezidentovu rozhodnutí.

"Neztotožňujeme se s některými snahami z různých stran politizovat toto téma v předvolebním období a věříme, že zákonodárci budou hlasovat zejména s ohledem na potřeby těch, kterým má zákon sloužit, nikoli v honbě za volebními hlasy," uvádí liga.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

21. 2. 2006

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz