Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
- Novinky
[ econnect.ecn.cz > novinky > Nová verze publikačního systému Tookit 2.8.2 na serveru ]
-

 O Econnectu

 Novinky

 Technická podpora

 Přehled služeb

 Ceník

 Objednávka služeb

 Reference

 Kontakty

Nová verze publikačního systému Tookit 2.8.2 na serveru

28. 2. 2006 -

Na server jsme právě nahráli novou verzi publikačního systému Toolkit 2.8.2, která oficiálně vyjde během několika dní.

Většinu vylepšení už sice můžete používat delší čas, protože Toolkit upgradujeme průběžně, přesto však nezaškodí si novinky připomenout, protože o většině jsme ještě nepsali.

Rozhraní pro editory

Začněme změnami v administrativním rozhraní, které uvítají zejména autoři a editoři zpráv.

Uživatelé si nyní mohou sami měnit heslo, jakož i ostatní osobní údaje - stačí klepnout na své uživatelské jméno v pravém horním rohu.

Nejen Administrátoři webíku, ale i samotní Editoři zpráv nyní mohou hromadně importovat zprávy z textového formátu CSV (viz levé menu ve Správě zpráv). U importu navíc přibylo několik možností, jak naložit se zprávou, která již v Toolkitu je - nyní je možné zprávu přepsat, ignorovat, doplnit, uložit jako novou, přepsat pouze definovaná pole...

Hromadná změna článků (viz seznam akcí pod články ve Správě zpráv) nyní umožňuje nejen naráz změnit vybrané pole u článků, ale i nastavit atribut HTML / Prostý text a dále pak umožní vytvořit přesnou kopii obsahu jiného pole (tj. včetně záznamů s více hodnotami - multivalue)

Do seznamu akcí přibyla možnost smazat vybrané články z databáze - není tedy nutné mazat celý koš najednou, jak tomu bylo dosud.

Vylepšeno bylo i hledání, kdy je možné testovat zda je nějaké pole "nastaveno" či "nenastaveno".

Zejména při změnách v nastavení webíku se občas stane, že pro dané políčko omezíme možné vstupní hodnoty (třeba selectboxem). Starší zprávy tak mohou v daném poli obsahovat hodnoty, které současný typ vstupu (onen selectbox) již neumožňuje. Ve starších verzích Toolkitu se tedy vybrala první hodnota v selectboxu, čímž se po uložení zprávy hodnota v daném poli pochopitelně změní, což editor nemusel zaregistrovat. V současné verzi Toolkitu se selectbox doplní o hodnoty, které dané pole aktuálně obsahuje, takže při uložení se obsah pole nezmění. Doplněné hodnoty se navíc zobrazí červeně, takže si editor snáze všimne, že je něco v nepořádku.

Nové možnosti v nastavení webíku

Diskuse pod článkem toho umí více - jednak si zapamatují vaše jednou vložené hodnoty, takže se příště doplní například vaše jméno automaticky a druha diskusi je možné nastavit ta, že jak autorovi zprávy, ta diskutujícím přijdou všechny příspěvky pod článkem e-mailem. Nastavení popisuje Antonín Slejška ve svém článku.

Administrátoři webíků jistě ocení možnost naimportovat konstanty naráz (viz odkaz "Import constants..." na stránce editace konstant v Nastavení políčka).

Vstupní formulář pro zprávu je již delší čas možné upravit pomocí šablony v HTML - nyní je však nastavení jednodušší, protože výběr pohledu se šablonou se nyní vybírá přímo na stránce "Nastavení -> Vzhled - Správa zpráv"

Zjednodušili jsme i způsob, jak vytvořit vícestránkový formulář pomocí {formbreak:::...}

Přepracováno bylo i rozhraní tzv. "Site modulu" určeného pro složitější stránky, kde jsme doplnili možnost skrývání kódu a snadnějšího přesunu částí kódu (spots)

Na žádost správců přibyla další přednastavená políčka - name, phone, fax, address, location, city, country, range, real. Kromě těchto nových typů políček přibyla i možnost "Počítaného" políčka (computed field - viz volba "Vložit" v Nastavení políčka), jehož obsah je vypočten pomocí libovolného výrazu z ostatních polí. Zde je možné použít libovolný výraz, který používáme v šablonách - tedy včetně konstrukcí {switch}, {view}, ...

Rovněž bylo přidáno několik nových možností při uploadu obrázků - zejména pak možnost nastavit URL a lépe nastvit automatickou změnu velikosti obrázku.

Úplně novou možností jsou "Políčka webíku" ("Nastavení -> Slice fields"), která umožňují Editorům měnit pole vztažená k webíku (a nikoliv ke článku). Použít je můžeme například v případech, kdy máme několik obdobných webíků (řekněme pro různé pobočky) a chceme umožnit editorům v pobočkách si měnit barvy/logo/moto/... webu přes administrativní rozhraní. Použijeme je například pomocí výrazu: {alias:_field_id.......:f_e:slice_info}

Rovněž v šablonách je možné použít několika nových konstrukcí:

  • Možnost vypsat kód pro zprávu(y), známe-li její ID: {item::[:]} - jako například: {item:53443-54322-53553:_HEADLINE:, }
  • Možnost porovnat dvě čísla: {compare::}
    napřílad: {switch({compare:{last_edit.......}:1125481998})G:novější:L:starší:stejné}
  • Nalezení podřetězce dle tzv. regulárního výrazu {preg_match:[0-9]*:text obsahuje 1 číslo}
  • Vypsání identifikátorů všech políček ve webíku {@fieldlist}, což se hodí například pro vytvoření CSV exportu z webíku:
    {@fieldlist(_#CSV_FMTD):,:_#1}
    _#CSV_FMTD: {alias:{loop............}:f_t::csv}

Při vytváření pohledů máme možnost kombinovat více parametrů:
  cmd[65][]=v-66&cmd[65][]=c-1-Bio, nebo pro zobrazení vybraných článků, které navíc vyhovují dané podmínce
  cmd[65][]=x-82763-82344-82352&cmd[65][]=c-1-Bio

Došlo i k mnoha změnám uvnitř, které si vyžádal kromě jiného přechod na PHP5. Bylo opraveno mnoho chyb a ... samozřejmě ... některé byly opět vyrobeny. Stanete-li se (ne)šťastným nálezcem chyby, neváhejte nám nález oznámit - výrazně tak snížíte šanci, že se o nález budete dělit ještě s jinými uživateli.

Více o novinkách naleznete ve Změnách (anglicky).


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz