Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sociální kampaň na odstranění chudinských ghett vyvrcholí koncertem

21. 4. 2006 -, Člověk v tísni/Econnect

Sociální kampaň zaměřená proti chudinským ghettům Likviduj! tour www.ceskaghetta.cz míří po 70 dnech do finále. Velký happening vypukne 27. dubna v pražském Paláci Akropolis od 16 hodin. Návštěvníci mimo jiné uvidí film „Vierka“, uslyší koncert Gulo čar s hosty jako je Dough Wimbish z legendárních Living Colours, Štěpán Markovi a další.

Společnost Člověk v tísni a kapela Gulo čar se spojily, aby na společné tour řekly: „Likvidujte česká ghetta!“ Objely s ní téměř dvacet českých měst, mimo jiné Brno, Plzeň, Ústí nad Labem, Olomouc či Ostravu. V každém městě zahrály koncert, mluvily s novináři, zastupiteli a veřejností o sociálních ghettech a terénní sociální práci. Ve většině měst se objevily bigboardy, citylighty a plakáty. Těm pražským vévodí obří BigBoard na horním konci Václavského náměstí.

“Kampaň Likviduj! tour www.ceskaghetta.cz vyzývá k rušení sociálních ghett a nabízí řešení, jak to v praxi provádět. Propaguje zejména terénní sociální práci, kterou společnost Člověk v tísni provozuje od roku 1999, nyní ve 14 českých městech silou 35 terénních sociálních pracovníků. Ročně poskytneme služby cca 5 000 klientům. Pomáháme jednotlivcům, kteří chtějí vlastní situaci změnit a jsou ochotni na tom pracovat,“ uvedl Martin Šimáček z Člověka v tísni.

Pražský tým terénních sociálních pracovníků má šest členů. Působí především v městských částech Smíchov, Libeň, Karlín a Žižkov. V roce 2005 spolupracoval s 245 rodinami, přičemž práce v rodině obvykle obsahuje větší počet zakázek jednotlivých členů rodiny. V současné době pracují terénní sociální pracovníci pražského týmu Terénních programů s 89 rodinami. Kontaktní kancelář je otevřena na adrese Vítkova ul. 24, Praha 8, tel: 222 310 311.

Členové skupiny Gulo čar žijí od narození v prostředí brněnského sociálního ghetta. Jak to v něm vypadá a chodí – to dobře znají. Vědí, že spousta lidí by v ghettech žít nemusela, ale bez cizí pomoci se ven nedostanou. Třeba proto, že nehledě na jejich osobní schopnosti mají stigma nepřizpůsobivých Romů. Většina muzikantů z Gulo čar jsou Romové. Chtějí veřejně mluvit o tom, co znamená být v Česku Romem a žít přitom v ghettu. Tři členové Gulo čar navíc pracují jako terénní pracovníci v Brně.

Devítičlenná skupina Gulo čar vydala 13. února své v pořadí třetí album. Dostalo název Gipsy Goes To Hollywood a míchá osvědčené prvky - soul a funkovou hudbu plnou energie doplněnou zpěvem v romštině. Během turné kapela představí také svou novou desku. Tour vyvrcholí křtem v Brně a v Praze na konci dubna.

Oporou kampaně jsou internetové stránky www.ceskaghetta.cz. Kromě detailních informací o sociálním vyloučení a terénní sociální práci si návštěvník webu může zahrát hru CESTA Z GHETTA – stát se na chvíli obyvatelem ghetta a řešit jeho problémy. V zápětí zjistí, že bez pomoci terénní sociálního pracovníka, ale také třeba zastupitele, úředníka, učitele, policisty apod. to nedokáže.

Program happeningu v Paláci Akropolis:

16,00 promítání filmu „Vierka“ (informace o filmu dále v TZ)
17,30 debata o filmu s hosty a hudebníky z Gulo čar
19,30 promítání klipu „Likviduj!“
20,00 začátek koncertu Gulo čar
21,00 křest CD: „Gipsy Goes to Hollywood“

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz