Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Podeváté budou hledat nejlepší příběh uprchlíka

3. 11. 2006 -, UNHCR / Econnect

Již devátý ročník soutěže Příběh uprchlíka, tedy novinářské soutěže o nejlepší příspěvek zpracovávající tematiku uprchlíků, vyhlásila česká pobočka Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Do soutěže se mohou přihlásit buď jednotliví publicisté, novináři a studenti žurnalistiky, nebo celé redakce.

Do soutěže je možné přihlásit libovolný novinářský útvar, tištěný, audiovizuální nebo elektronický, který obsahově pokrývá tematiku uprchlictví. Tedy takový, který zachycuje okolnosti a příčiny útěku, azylovou proceduru, období a podmínky exilu, integrační proces v exilu, případně návrat do vlasti.

"Námětem mohou být i osudy slavných osobností, které byly uprchlíky, respektive ta část jejich života, kterou prožily v exilu. Stejně tak uvítáme i příspěvky zobrazující činnost pracovníků UNHCR či jiných humanitárních organizací, které se bezprostředně zabývají pomocí uprchlíkům," uvedla Marta Miklušáková z české pobočky UNHCR.

Do soutěže lze přihlásit příspěvky publikované v tištěné podobě (s rozsahovým omezením pěti tiskových stran), audiovizuální (v délce do třiceti minut) či internetové podobě v období od 1. listopadu loňského roku do konce října roku letošního. Počet příspěvků od jednoho autora či redaktora je omezen na tři a příspěvky je třeba předložit v podobě, v jaké byly publikovány.

Soutěžní příspěvky je třeba zaslat na adresu UNHCR (Nám. Kinských 6, 150 00 Praha 5, k rukám Marty Miklušákové – obálka označena heslem "soutěž") nejpozději v pátek 17. listopadu. První cenu v každé vyhlášené kategorii představuje ekvivalent 1 000 USD a ceny za letošní ročník soutěže budou slavnostně předány v první polovině prosince tohoto roku.

UNHCR, které soutěž vyhlašuje letos podeváté, už od roku 1951 pomáhá na celém světě lidem, kteří byli donuceni opustit své domovy. Bezprizorním lidem poskytuje útočiště - ubytování, jídlo, vodu a léky a pomáhá jim najít domov v jiné zemi, nebo při návratu do domovů. Během pěti desítek let se stalo jednou z nejdůležitějších humanitárních organizací na světě - za dobu své existence pomohlo přibližně 50 milionům lidí začít nový život. V současnosti se stará ve 116 zemích o přibližně 19,2 milionů lidí.

Kancelář UNHCR v Praze byla otevřena v roce 1992 v souvislosti s přistoupením České republiky k Úmluvě o uprchlících z roku 1951 a jejímu Protokolu z roku 1967. Hlavním cílem UNHCR je podporovat prostřednictvím aktivit v oblasti poskytování ochrany, projektů a veřejných informací vládní úsilí o vybudování komplexního, udržitelného a samostatného azylového systému umožňujícího zemi posoudit azylové žádosti v souladu s mezinárodními normami. Pražská pobočka UNHCR navíc působí jako styčná kancelář UNHCR pro Romy ve střední Evropě a věnuje proto zvláštní pozornost romské otázce.

UNHCR pomáhá uprchlíkům vrátit se do svých domovů, nebo se začlenit do společnosti v zemi, kde jim byl udělen statut uprchlíka, nebo zemi, kam byli přesídleni. V případě náhlých katastrof se snaží co nejrychleji postiženým lidem zajistit přístřeší, jídlo, vodu a lékařskou péči.Za svoji humanitární práci si UNHCR dvakrát vysloužilo Nobelovu cenu míru.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz