Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zaznamenané životy aneb Ženám patří půlka nebe

17. 5. 2007 - PRAHA [GITA]

-Ženám patří půlka nebe-
-Ženám patří půlka nebe-
Ženám patří půlka nebe. Takový název nese volné pokračování knihy Ženská vydrží víc než člověk. Slavnostní křest se konal včera – v pražské kavárně Krásný ztráty. V knize je obsaženo deset příběhů žen, z nichž nejstarší je ročník 1938 a nejmladší 1958. Jsou tak o generaci starší než ženy v předešlém díle. Kniha byla vydána v rámci mezinárodního projektu Paměť žen, na kterém v ČR pracuje Gender Studies. Knihu vydalo nakladatelství Lidové noviny.

Zatímco v minulé knize byly příběhy žen, které prožily druhou světovou válku, nová mapuje vzpomínky těch, které většinu svého života prožily v reálném socialismu. Nechybí ani krátké porevoluční období. „Po přečtení některých příběhů jsem dlouho nemohla usnout. Jsou v nich veškeré zážitky, včetně třeba i násilí. Jsou to plastické životy, podané věrně tak, jaké byly,“ řekla v rámci otevření knihy šéfredaktorka gitY Kateřina Jonášová, která je jednou z autorek příběhů, které ženy zpovídaly. „Každý lidský příběh je zajímavý, ne každý člověk je však ochoten jej vyprávět. Proto moc děkuji ženám, které se o své životy podělily. I těm, které ony příběhy zaznamenaly,“ dodala editorka knihy Pavla Frýdlová. Mezi ženami, které zpovídaly další, je například ředitelka obecně prospěšné společnosti proFem Marie Saša Lienau.

Pro paní Alenu, jejíž příběh je v knize zachycen, bylo v životě, podle jejích slov, problémem i to, že se jí nikdy nikdo na její život neptal. Byla proto ráda, že se v knize mohla o svoje prožitky podělit. Prý se přistihla, že nejprve fabulovala i sama před sebou – když se dozvěděla, že se text dostane k široké veřejnosti, zahloubala se do něj a nepřesnosti pozměnila. „Moc by mě zajímalo, jak by všechny ty prožitky vyprávěla moje matka. A moc mě zajímá, jak je budou vnímat moje děti, kterým jsem knihu koupila,“ dodala.

Další zpovídaná žena dodala, že je ráda za záznam příběhu i proto, aby se dostal k mladším generacím. „Dřív bylo zvykem, že babička vyprávěla vnučkám svůj život, dnes to bohužel téměř pominulo,“ dodala. Paní Míla zase řekla, že ji mrzí, že v knize hovořila víc o svém životě, než o záslužné práci, kterou vykonala a nadále vykonává pro postižené lidi a bezdomovce. Frýdlová reagovala, že zajímavý je i její osobní život.

Původním záměrem projektu Paměť žen byly podle slov Frýdlové výpovědi žen, uchované pro sociologické a historické účely – sesbíráno bylo asi 185 příběhů. Později vznikla myšlenka, aby se ony příběhy dostaly k širšímu okruhu lidí. Proto bylo vydáno již několik knih. V roce 1998 dva díly knihy Všechny naše včerejšky, o rok později Epistolae, v roce 2003 Kateřina Pošová – Jsem, protože musím (příběh, který se ukázal natolik obsáhlým a zajímavým, že vydal na samostatnou knihu). V roce 2005 Válka očima žen a následný rok Žily tady s námi. Posléze vyšly dvě výše jmenované knihy.

Projekt zahrnuje též dokumentární film Válka v paměti žen. Jelikož se jedná o projekt mezinárodní, je realizován též například v Německu, Slovensku či některých státech bývalé Jugoslávie.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz