Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Informacemi a hrou proti AIDS

29. 11. 2007 - PRAHA [Econnect / Člověk v tísni]

Informační odpoledne na téma HIV&AIDS pořádá v sobotu 1. prosince při příležitosti dne proti AIDS kampaň Virus Free Generation, a to v obchodním domě Kotva (3. poschodí), kde se prodávají výrobky z chráněné dílny v Namibii. Dílnu založila a od roku 2004 provozuje společnost Člověk v tísni. Část zaměstnanců dílny tvoří právě lidé nakažení virem HIV a nemocní AIDS.

Kromě informací o viru HIV a AIDS a dopadech této pandemie, které poskytnou představitelé kampaně, proběhne na místě také vědomostní soutěž, a to od 13. do 19. hodiny.

„Každých patnáct sekund se jeden mladý člověk ve věku 15-24 let nakazí virem HIV. To je šest tisíc nově infikovaných denně. AIDS je jednou z hlavních příčin úmrtí na celém světě a nejčastější příčinou smrti v Africe. I když nepostiženějším regionem na světě zůstává Sub-Saharská Afrika, počet HIV pozitivních stoupá i mezi mladými lidmi v České republice,“ říká Petra Weissová, koordinátorka kampaně.

Pro ty, co se do Kotvy nedostanou, připravila kampaň interaktivní hru na svých webových stránkách www.virusfreegeneration.cz. Každý si tak sám může zkusit řešit životní situace mladých Afričanů a zároveň může podpořit celosvětové úsilí a přispět k zastavení šíření pandemie HIV&AIDS ve světě.

Na mezinárodní kampani spolupracuje česká společnost Člověk v tísni s německou neziskovou organizací DWHH, nizozemským HIVOSem a italským Cesvi. Kampaň Virus Free Generation bude v České republice probíhat po dobu tří let. V rámci kampaně mají mladí lidé možnost zapojit se do kreativní soutěže, obdržet hip-hopové CD interpretů z Evropy i Afriky, shlédnout dokumentární snímky o HIV&AIDS, hrát hry, diskutovat se svými vrstevníky a zúčastnit se mnoha dalších zajímavých akcí.

HIV a AIDS v České republice

HIV&AIDS se v Čechách eviduje od roku 1986. Od roku 1986 až po rok 2006 je v evidenci 904 HIV pozitivních lidí. U 204 těchto lidí se již AIDS rozvinul a 123 lidí již zemřelo. I když je počet nakažených v České Republice nízký, od roku 2004 existuje reální obava, že stoupá počet nově odhalených případů infekce HIV.

Přibližně 80% všech nakažených tvoří muži. Nejvíce lidí s virem HIV lékaři od roku 1986 zaznamenali v Praze. Vysoký výskyt infekce – tedy nejvyšší počet pacientů na počet obyvatel – je na Karlovarsku či v Ústeckém kraji, nejnižší pak na Vysočině a v krajích Pardubickém a Královéhradeckém.

Zhruba 85 procent pacientů se nakazilo při sexu. Použité jehly a stříkačky způsobily nákazu 40 uživatelům drog. Od své matky se v těhotenství infikovaly 4 děti. V Česku je i 14 lidí, kteří získali virus z krve při transfuzi. Tyto případy se ale staly ještě před rokem 1987, než se krev a krevní preparáty začaly testovat.

I přes rychlejší přibývání pacientů je podle odborníků situace v ČR ve srovnání se západem i východem Evropy mnohem příznivější. Východoevropské země – zvláště bývalé státy Sovětského svazu – se již několik let potýkají s epidemií. Proč je u nás tak nízká míra lidí infikovaných virem HIV? I přes současné rychlejší přibývání pacientů je podle odborníků situace v ČR ve srovnání se západem i východem Evropy mnohem příznivější. Rozšíření nákazy paradoxně zabránila i železná opona, která znemožnila lidem cestovat a Čechy od viru HIV izolovala.

V ČR nyní funguje 150 laboratoří, kde se lidé mohou nechat testovat. Pokud o test požádá jejich lékař, uhradí ho pojišťovna. Jinak je nutné zaplatit zhruba 200 korun. Existuje i anonymní testování, které je zdarma. Určeno je například narkomanům. Lidé by na test měli přijít nejdřív dva až tři měsíce poté, co se případně mohli nakazit. Bezprostředně totiž není možné virus v těle odhalit.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz