Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Svět si připomíná násilí na seniorech

14. 6. 2010 - PRAHA [Econnect]

Na 15. červen připadá „Světový den připomenutí násilí na seniorech“ (World Elder Abuse Awareness Day). Upozornit má na fakt, že starší lidé patří mezi nejčastější oběti týrání. Zkušenost s týráním má podle výzkumu Jihočeské univerzity o domácím násilí více než pětina Čechů starších 60 let.

„Většina těchto případů zůstane skryta,“ upozorňuje Jan Lorman, ředitel organizace Život 90. „Oběti mají strach z případných sankcí. Pokud je týrá někdo z rodiny, za chování svých blízkých se stydí,“ doplňuje Lorman. Svou roli hraje také malá pozornost, kterou společnost závažnému fenoménu věnuje.

Projevy násilí nejsou jen fyzické útoky. Za násilí na seniorech se považuje také psychické týrání, zanedbávání jejich péče a zneužívání pěněz a majetku. Častěji bývají oběťmi násilí starší ženy.

U příležitosti Světového dne připomenutí násilí na seniorech pořádá letos sdružení Život 90 odborný a osvětový seminář. V Divadle 90 U Valšů se kromě odborníků představí první český dokumentární film o týrání seniorů „Abusus v Čechách“. Život 90 také slavnostně vyhlásí sbírku na podporu krizové linky Senior telefon, která pomáhá týraným starším lidem. Její služby
využilo v roce 2009 přes 12 000 seniorů.

Občanské sdružení Život 90 pomáhá starším lidem od roku 1990. Poskytuje poradenství i právní, ekonomické a psychologické služby. Mimo jiné provozuje komunitní centrum a pro seniory pořádá také nejrůznější kursy.

15. červen vyhlásila „Světovým dnem připomenutí násilí na seniorech“ (World Elder Abuse Awareness Day) v roce 2006 mezinárodní organizace INPEA (International Network for Prevention of Elderly Abuse). Ta se snaží na celém světě zvyšovat obecné povědomí o týrání seniorů a podporuje prevenci tohoto jevu. Jejím reprezentantem pro ČR je ředitel občanského sdružení
ŽIVOT 90 Jan Lorman.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz