Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival Eurotrialog Mikulov věnují pořadatelé i hudebníci ruské skupině Pussy Riot

14. 8. 2012 - PRAHA [Econnect]

Pořadatelé festivalu Eurotrialog byli jedním z iniciátorů koncertu „Už zase zavírají muzikanty“, který se odehrál 15. 5. 2012 v Praze. Také skupiny, které na tomto koncertě vystoupily, patří do okruhu spřízněných skupin kolem mikulovského festivalu a pořádající agentury. Proto se hudebníci i pořadatelé shodli na tom, že mikulovský festival symbolicky věnují vězněné ruské skupině Pussy Riot.

Tři členky Pussy Riot – Naděžda Tolokonnikovová, Marija Aljochinová a Jekatěrina Samucevičová jsou obviněny z výtržnictví kvůli únorovému happeningu v centrálním moskevském kostele. Hrozí jim několik let vězení. Moskevský soud drží hudebnice od února ve vazbě. Vedoucí skupiny Už jsme doma Miroslav Wanek vysvětluje: „Jako muzikant mám jistou možnost oslovovat lidi něčím, o čem si myslím, že je to důležité. Nakonec to je i smysl tvorby. Případ Pussy Riot je donebevolající křivda a manipulace, navíc těm holkám hrozí vysoké tresty. Připadlo mi to jako nejlogičtější reakce; kdyby se těmto věcem člověk nepostavil, mohlo by to v budoucnu potkat i jeho. V mém případě hrála roli i vlastní zkušenost z minulého režimu. Nápad věnovat Pussy Riot festival je příležitost, jak před nastávajícím soudem na případ znovu upozornit.“

Pořadatel koncertu „Už zase zavítají muzikanty“ a současně pořadatel festivalu Eurotrialog Mikulov Romek Hanzlík upřesňuje: „Rozhodně se stavíme na podporu vězněných hudebnic a jejich práva svobodného názoru a projevu. Po uspořádání květnového koncertu ‚Už zase zavítají muzikanty‘ se nám jeví jako další zviditelnění nespravedlivého věznění věnovat Pussy Riot náš festival."

Festival Eurotrialog byl původně zaměřen na hudbu ze tří sousedích států – Česka, Slovenska a Rakouska. Již dávno se však neomezuje na umělce ze zakládajících tří států. Letos je například jednou z ozdob programu francouzská skupina Grabben Orchestra – osmičlenný soubor stojící na pomezí balkánské dechovky a pouličního umění. Ze Slovenska přijedou Živé kvety, z Rakouska Tankris. Dramaturgie festivalu po celý rok mapuje především českou nezávislou scénu a do Mikulova zve ty nejlepší, které objeví, aby se zde představili na jednom pódiu po boku zavedených umělců. Vedle stálic české scény (Jasná páka, Jiří Schmitzer, Ty syčáci, Květy) zahrají i vycházející hvězdy české scény Zrní nebo skupina Ahmed má hlad. Program doplňují nová jména, například Plumdumplings nebo Kolo kolo mlýnský. Nebude chybět ani skupina CCTV Allstar, mezinárodní seskupení (CZ, SWE, USA, GB, MEX) s hostem Matějem Ruppertem, která vystoupí místo plánované skupiny Neruda, potýkající se s personálními změnami.

Eurotrialog každoročně uvádí speciality, připravené exkluzivně pro festival. Příkladem je skupina Už jsme doma, která si pozvala spřízněné hudebníky z USA – skupinu Wolff and Tuba z New Yorku. Společně si připraví extra festivalový česko-americký set pouze pro jeden večer. Nepůjde o žádnou náhodnou akci, obě skupiny se dobře znají, ke společnému hraní však dochází poprvé. Koncertu v Mikulově předchází důkladná společná týdenní příprava.

Lahůdkou bude jistě i doprovodná výstava v galerii Konvent. Kromě fotografiií z historie Eurotrialogu budou k vidění velkoplošné fotografie z koncertu Nico v Brně z roku 1985 a další fotografie mapující brněnskou scénu pod názvem Brněnská alternativa.

Program 14. ročníku Eurotralogu Mikulov, 24.–25 srpna 2012

pátek 24. 8. 2012

od 18.00

Jasná páka

Květy

Cirkus Ponorka

Kolo kolo mlýnský

CCTV All Star & Matěj Ruppert

Krásné nové stroje



sobota 25. 8. 2012

od 15.30

Ty syčáci

Zrní

Jiří Schmitzer

Ahmed má hlad

Už jsme doma

Wolff and Tuba (USA)

Už jsme doma & Wolf and Tuba (CZ/USA)

Plumdumplings

Tankris (A)

Grabben Orchestra (F)

Živé kvety (SK)





pátek–neděle

vernisáž pátek 16:30 Galerie Konvent, Vrchlického 3

NICO V BRNĚ (foto Petr Kadlec)

BRNĚNSKÁ ALTERNATIVA (foto Prokop, Holomíček a další)

Eurotrialog 1999–2011 (foto Šuster)

výstava otevřena celou sobou a neděli


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz