Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

MFDF Ji.hlava odhaluje první programové novinky

3. 10. 2012 - JIHLAVA [Econnect/MFDF Ji.hlava]

Světové premiéry a výjimeční hosté se představí na letošním šestnáctém Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, který začíná v úterý 23. října.
Čínský spisovatel Gao Xingjian, držitel Nobelovy ceny za literaturu, se na festivale potká s pákistánským politickým aktivistou Tariqem Alim, který vstoupil i do písní kapely Rolling Stones a zpěváka Johna Lennona.

Filmový program nabídne českou premiéru filmu Aj Wej-wej: Bez omluvy, který se těší celosvětové pozornosti od své premiéry na festivalu v Sundance. Festival dále uvede světovou premiéru filmu Občan K. o projektu umělecké skupiny Ztohoven, jehož producentkou je Hana Třeštíková. Ta bude letos také reprezentovat Českou republiku v novém projektu Emerging Producers určeném nastupující generaci evropských producentů.

AJ WEJ-WEJ: BEZ OMLUVY
Letošní festival slavnostně zakončí česká premiéra filmu Aj Wej-wej: Bez omluvy, který je portrétem čínského umělce a aktivisty. Dokumentární hit největšího festivalu nezávislých filmů Sundance sleduje život i tvorbu tohoto svérázného umělce a fascinujícím způsobem propojuje umění s politikou, politiku se sociálními sítěmi a obyčejné lidi s uměním.

„V Ji.hlavě se Aj Wej-wej představí nejen jako hlavní postava dokumentu, ale navíc i jako originální režisér. V sekci Pocta Aj Wej-wejvi uvedeme také jeho výjimečný snímek Disturbing The Peace, ve kterém se z digitálních kamer stávají poslední zbraně v nerovném boji s komunistickým státním aparátem,“ uvádí ředitel festivalu Marek Hovorka.

GAO XINGJIAN, DRŽITEL NOBELVY CENY, HOSTEM INSPIRAČNÍHO FORA
Gao Xingjian vytvořil svůj neslavnější román Hora Duše v úbočí Himaláje. Především za něj obdržel v roce 2000 Nobelovu cenu za literaturu. Dotisk románu obohacený o nedávno objevené fotografie z putování po Číně a další jeho dílo Bible osamělého člověka vydává nakladatelství Academia. Gao Xingjian se v Jihlavě zúčastní otevřené přednášky a diskuse v rámci Inspiračního fóra, dále bude mít autorské čtení a uvede své experimentální filmy, které nazývá filmovými básněmi.

TARIQ ALI – PÁKISTÁNSKÝ HLAS SVOBODY
Tariq Ali napsal sedm románů a přes dvacet knih věnovaných světové historii. Pro své postoje proti pákistánské vojenské diktatuře byl v mládí nucen opustit vlast. Studoval v Oxfordu, dodnes žije v Londýně, je editorem New Left Review a přispívá například do The Guardian. Aliho interview s Johnem Lennonem bylo inspirací pro Lenonův song Power to the People a osobnost Tariqa Aliho se údajně stala podnětem také pro další ikonu světové hudby - odráží se v písni kapely Rolling Stones Street Fighting Man.

HANA TŘEŠTÍKOVÁ A ZTOHOVEN
V novém projektu MFDF Ji.hlava zaměřeném na nastupující generaci evropských producentů Emerging Producers se představí 18 zástupců reprezentujících osmnáct zemí východní i západní Evropy. Českou republiku bude reprezentovat Hana Třeštíková, která vystudovala filmovou a televizní produkci na pražské FAMUa v současnosti produkuje filmy, které režíruje její matka Helena Třeštíková. Vyvíjí také projekty jiných režisérů, například Kofolové děti Hanky Ludvíkové nebo Český kalendář Michala Horáčka. Společným projektem Heleny a Hany je pokračování úspěšného "formátu" Manželské etudy: Nová generace. Aktuálně dokončuje jako producentka film Občan K. režiséra Michala Dvořáka, který bude mít svou světovou premiéru v Ji.hlavě. „Umělci z provokativní skupiny ZTOHOVEN, kteří si ve svých občanských průkazech pozměnili identitu, překračují hranice, navštěvují úřady, dokazují, jak je jednoduché či složité rozpoznat lidskou tvář a jak snadno mohou kontrolní mechanismy společnosti přestat fungovat,“ dodává ředitel festivalu Marek Hovorka o filmu Občan K..


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz