Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nevládní organizace oslaví odvahu být uprchlíkem

15. 6. 2005 -, Econnect / UNHCR

-foto-
-foto-

Odvaha uprchlíků vyrovnat se se strachem, odchodem ze země původu i jejich odvaha začít od nuly nový život v cizí zemi: takové je téma letošního Světového dne uprchlíků, který je z rozhodnutí Valného shromáždění OSN každoročně připomínán 20. června. Den uprchlíků letos slaví po celé České republice řada organizací pracujících s uprchlíky.

Už od tohoto pondělka objíždí vybraná města České republiky se svými infostánky Centrum pro integraci cizinců. Sdružení až do středy 22. června bude nabízet informace o uprchlictví a představí také problematiku integrace lidí s uděleným azylem. Lidé se mohou dozvědět také podrobnosti o činnosti organizace a v případě zájmu se zapojit do nového pilotního dobrovolnického programu – Centrum pro integraci cizinců chce získat dobrovolníky přímo pomáhající lidem, kteří v České republice získali azyl, u nás budovat nový domov a sžívat se a seznamovat s českým prostředím.

V pátek mohou obyvatelé a návštěvníci Prahy navštívit oslavu pro děti – uprchlíky. Patnáct dětí - žadatelů o azyl a azylantů - bude oceněno za mimořádně dobré školní výsledky na oslavě, která od čtrnácti hodin proběhne pod záštitou zmocněnce vlády pro lidská práva Svatopluka Karáska v Lichtenštejnském paláci. Před zahájením oslavy jsou všechny děti zvány pražskou ZOO k prohlídce areálu. Pro Brno je na pátek připraven benefiční koncert pro uprchlíky. V brněnském Desert Klubu vystoupí od sedmé hodiny večerní skupiny Jazzykolam (jazz), Feedback (melodický rock) a Dítě (hard-pop). "Koncert chce připomenout, že mezi nás přicházejí uprchlíci, kteří často potřebují naši pozornost a pomoc," vysvětlil Jiří Koželouh z Nesehnutí, které koncert pořádá společně s Diecézní charitou Brno. Pořadatelé lákají nejen na hudbu, ale i na ochutnávku z kuchyně uprchlíků žijících v České republice. Benefiční vstupné čtyřicet korun pomůže pokrýt náklady na volnočasové aktivity dětí v uprchlických táborech v Zastávce a ve Zbýšově.

Nesehnutí a brněnská Charita připravily program i na sobotu 18. června. V parku na Moravském náměstí bude od dvanácti do šestnácti hodin v rámci Dne her probíhat společná akce dětí z uprchlických táborů v Zastávce a ve Zbýšově a dětí z tišnovské základní školy - aktivit se mohou ale zapojit i další děti, které přijdou do parku s rodiči nebo samy. A co děti čeká? "Závod v jízdě na koloběžce, soutěž ve skákání v pytli, házení na cíl, různé druhy překážkových drah a hlavolamů. Dále si budou děti moci malovat na kameny a pokud si přinesou vlastní tričko, tak si na něj budou moci vytvořit barevné ornamenty. Závěr akce bude ve znamení společného kreslení na velký papír," vyjmenovává Jiří Koželouh. Akce má za cíl propagovat soužití s uprchlíky a obecně s lidmi z jiného kulturního prostředí a umožnit dětem z Brna kontakt s dětmi z Čečenska, Palestiny, Barmy, Vietnamu, Íránu a dalších zemí. Na místě budou k dispozici i infostánky organizací zabývajících se uprchlíky a aktivitami proti rasismu a netoleranci.

Plné akcí ke Světovému dni uprchlíků bude v Praze také pondělí 20. června. Od desáté ráno do desáté večer plánuje Organizace pro pomoc uprchlíkům celou řadu akcí na Letenské pláni: od výuky čečenských tanců přes posezení a diskusi pořádané multikulturní ženskou skupinou až po módní přehlídku tradičních kostýmů z různých zemí světa. Návštěvníci se mohou těšit také na hudební produkci: na programu jsou Intunition, Rašid Khalil a jeho hosté a také kapela z uprchlických táborů Újezd. Organizace pro pomoc uprchlíkům pořádá po celý den také výstavu na Andělu – ta má odrážet hlavní téma letošního dne uprchlíků, odvahu. "Kolemjdoucí si budou moci pročíst rozhovory a prohlédnout fotografie uprchlíků žijících v České republice, sami se zamyslet nad tématem odvahy a své představy napsat na plochu k tomu vyhrazenou. Na místě bude také stánek s různými exotickými pokrývkami hlav, ve kterých se mohou lidé nechat vyfotografovat a fotografii připojit k svému zamyšlení," zvou organizátoři, kteří zájemcům po skončení akce zašlou fotografie poštou.

Komisariát OSN pro uprchlíky (UNHCR) také uděluje při příležitosti Světového dne uprchlíků tzv. Nansenovu cenu, která je každoročně předávána osobě nebo skupině lidí, která se významně zasloužila o pomoc uprchlíkům. Mezi dřívější laureáty ceny patří mimo jiné Eleanor Rooseveltová, španělský král Juan Carlos I. či organizace Lékaři bez hranic, letos Nansenovu cenu získává humanitární pracovnice z Burundi Marguerite Barankitsová.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz