Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > tiskové zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Letošní COP28 poprvé bojuje za klima téměř bezmasým jídelníčkem

29.11.2023
Praha [ProVeg Česko]
Autor: Aneta Kudolániová

Podle OSN směřuje svět k oteplení o tři stupně oproti době před průmyslovou revolucí. Globální potravinový systém je v současnosti zodpovědný za třetinu emisí skleníkových plynů, přičemž potraviny živočišného původu vypouštějí dvakrát více skleníkových plynů než potraviny rostlinného původu.
„Rostlinnější jídelníček na letošním summitu COP28 nejenže vytváří precedens pro budoucí summity, ale také signalizuje urgenci přejít k potravinovým systémům šetrnějším ke klimatu. Změna na převážně rostlinnou stravu je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak snížit emise skleníkových plynů a využívání půdy ze zemědělství,” uvádí komunikační manažerka ProVeg Česko Eva Hemmerová.
Transformace potravinového systému je ústředním bodem Food4Climate pavilionu, který usiluje o příklon k vyvážené rostlinné stravě, jejíž emise jsou přibližně poloviční oproti stravě s obsahem živočišných produktů. [1] Mimo to vyšší míra rostlinných potravin v našich jídelníčcích podporuje zdraví a vytváří prostor k ochraně práv zvířat.
Food4Climate Pavilion je vedený organizací ProVeg International, World Animal Protection, Upfield a dalšími a na COP28 si klade za cíl zvýšit povědomí o klimatických dopadech globálního potravinového systému mezi delegacemi z téměř 200 zemí. V zemích, kde se potraviny živočišného původu konzumují v přebytku, je přechod k rostlinnější stravě jedním z nejúčinnějších opatření zmírnění klimatické změny a adaptivní strategií.

1. Xu, X., P. Sharma, S. Shu, et al. (2021): Global greenhouse gas emissions from animal-based foods are twice those of plant-based foods. Nature Food 2(9),
724–732. doi:10.1038/s43016-021-00358-x

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz