Další dioxinový skandál, dioxiny a pentachlorfenolem kontaminovaný guar
15. 8. 2007 - Jindřich Petrlík, Arnika - Budoucnost bez jedů

-Pole s jednoletou rostlinou Cyamopsis tetragonoloba (L) Taub, z níž se získává guar.-
Články v tisku upozorňují na to, že naše úřady v případě guarové gumy (viz obrázek) a vysokého obsahu dioxinů zaspaly. To je sice pravda, ale na vysoký obsah bylo v systému rychlého upozornění pro bezpečnost potravin vydáno letos již osm upozornění na vysoký obsah dioxinů. Ta ostatní se vesměs týkají tresčích jater původem z Pobaltí a v jednom případě síranu měďnatého z Číny (viz přehled v tabulce 2). O většině z nich se veřejnost nedozvěděla. Celkem se v posledních letech v tomto systému objevuje ročně zhruba pět set výstražných upozornění ročně a souhrnnou informaci o nich nelze na internetových stránkách našich úřadů dohledat. Možná se bojí, že by se lidé příliš báli a uškodilo by jim to více nežli nebezpečné látky v potravinách.
Nejvyšší koncentrace dioxinů v guarové gumě naměřená německými laboratořemi byla podle federálních úřadů až 738 pg WHO-TEQ/g (v novinových článcích se většinou objevuje hodnota přesahující 400 pg WHO-TEQ/g). Limit, se kterým koncentrace dioxinů v guaru Evropská komise srovnává je 0,75 pg WHO-TEQ/g. Pokud bychom přepočetli zátěž, kterou představuje 100 kg kontaminované guarové gumy v této míře, došli bychom k alarmujícím číslům. Budeme uvažovat doporučený tolerovatelný týdenní přívod dioxinů doporučený vědci (viz Dioxiny v potravinách) na úrovni 14 pg WHO-TEQ/kg tělesné hmotnosti za týden. 100 kg guarové gumy by naplnilo tento tolerovatelný týdenní příjem pro 1200 až 75 tisíc dospělých lidí (uvažujeme váhu 70 kg). Ovšem pro dvouleté děti vážící dejme tomu 12 kg už 100 kg kontaminovaného guaru naplní tolerovatelný týdenní příjem dioxinů pro 7 až 440 tisíc. Přestože jde o zjednodušený výpočet, ukazuje, že to jsou právě děti, které mohou být vystaveny zvýšenému riziku. Musíme vzít v potaz, že dioxiny se do našeho těla dostávají také z jiných potravin. Jeho posouzení by mělo být v podobných případech zpracováno.
Hladiny dioxinů zjištěné v guaru jsou tedy velice vysoké i přesto, že se používá jako přísada do potravin a tím se celková koncentrace dioxinů ve výsledné potravině výrazně naředí. Srovnatelně nebezpečné použití guaru kontaminovaného dioxiny může být v krmivu pro zvířata, protože u nich dochází k bioakumulaci dioxinů a maso či mléčné výrobky od zvířat, která by takto kontaminované krmivo pozřela by tak mohlo být významně kontaminováno. Ukazují to případy z uplynulých deseti let, kdy relativně nízké koncentrace dioxinů v krmivu vedly k jejich vysokým hodnotám v mase a mléčných výrobcích. Pro srovnání se podívejte na tabulku 1 v závěru u textu.
Zatím se věnuje velká pozornost hlavně vysokému obsahu dioxinů, ale ani koncentrace pentachlorfenolu 4 – 80 mg/kg v guarové gumě dovezené z Indie není zrovna nízká. Evropská komise je srovnává s navrhovaným, ale dosud neschváleným, limitem pro EU v potravinách a krmivech 0,01 mg/kg. Výskyt obou škodlivých látek zjevně souvisí, protože pentachlorfenol používaný jako pesticid bývá dioxiny znečištěn.
Složení dioxinů vyskytujících se jako příměs v pentachlorfenolu je celkem typická a dá se na základě rozborů dobře poznat. Převažují polychlorované dibenzo-p-dioxiny a dibenzofurany s osmi atomy chlóru a v menší míře pak i se sedmi atomy chlóru, méněchlorované dioxiny a furany ze sedmnácti toxických se v pentachlorfenolu téměř nenajdou. Zcela dominantní je přitom zastoupení oktachlordibenzo-p-dioxinu.
Dioxiny vznikají jako nezamýšlený vedlejší produkt při výrobě pentachlorfenolu. Stávalo se to i ve Spolaně Neratovice a dioxiny byly přítomny jako příměs také v pentachlorfenolu, který dříve tato chemička vyráběla. Řada z nás si jistě pamatuje přípravek proti červotočům pentalidol, který obsahoval i pentachlorfenol, ale také DDT.
Tabulky:Tabulka 1: Koncentrace dioxinů v potravinách a krmivech v souvislosti s „dioxinovými“ skandály
Měsíc/rok | Potravina / krmivo | Maximální koncentrace v pg/g* | Země, kde skandál začal | Původ potraviny / krmiva | Zdroj informace o koncentracích |
1998 | Lisovaná citrusová dužnina jako krmivo | 5,8 – 7,4 I-TEQ | Německo | Brazílie | Malisch 1998 |
05-08/1999 | Slepičí vejce | 713 I-TEQ (na gram tuku) | Belgie | Belgie | Larebeke et al. 2001 |
05-08/1999 | Drůbeží maso | 2613 I-TEQ (na gram tuku) | Belgie | Belgie | Bernard, Hermans et al. 1999, Larebeke et al. 2001 |
1999 - 2000 | Vejce doma chované drůbeže** | 0,4 – 56 WHO-TEQ (na gram tuku) | Velká Británie | Velká Británie | Pless-Mulloli 2003 |
11/2004 | Brambory jako krmivo*** | 5,23 – 28,3 WHO-TEQ | Nizozemí | Německo | Alert Notification 2004.555 – add31 |
07-08/2007 | Guma guar | 12 - 738 WHO-TEQ | Německo | Indie | BVL 2007 |
WHO-TEQ – toxický ekvivalent podle WHO
I-TEQ – mezinárodní toxický ekvivalent
*Údaje udávané v různých toxických ekvivalentech se mohou lišit a lze je přepočítat pouze při znalosti absolutních hodnot koncentrací jednotlivých kongenerů polychlorovaných dibenzo-p-dioxinů a dibenzofuranů (PCDD/F), které se ovšem většinou zveřejňují jen v odborných článcích a ani to neplatí pro všechny případy.
**Šlo o případ, kdy byli ovlivněni především obyvatelé Newcastlu pěstující drůbež na pozemcích, v jejichž okolí byl použit na vybudování pěších cest popílek ze spalovny odpadů v Bykeru vysoce kontaminovaný dioxiny. Podobné použití jsme zaznamenali také u nás v případě směsi popela a popílku ze spalovny v Liberci.
***Brambory byly myty jílem kontaminovaným dioxiny v koncentracích v řádu stovek pg WHO-TEQ/g jílu. Původ jílu i brambor byl v Německu, kontaminace se týkala hlavně prasečích farem v Nizozemí.
Tabulka 2: Přehled hlášení systému rychlého upozornění na nebezpečné potraviny (RASFF) a krmiva týkající se dioxinů za první polovinu roku 2007. Zdroj: Státní veterinární správa Slovenské republiky -
http://www.svssr.sk/sk/spotrebitel/rapidalert.asp?cmd=resetall&roky=2007&typy=3.
Datum hlášení | Typ, název výrobku | Důvod hlášení | Země hlášení | Země původu |
17. 1. | játra z atlantické tresky (Gadus morua) v konzervě | dioxiny | Německo | Polsko |
23. 3. | síran měďnatý | dioxiny | Evropská komise | Čína |
23. 4. | uzená tresčí játra v oleji | dioxiny (113 pg WHO-TEQ/g) | Německo | Dánsko |
8. 5. | tresčí játra v oleji | dioxiny (76.5; 36 pg WHO-TEQ/g) | Německo | Polsko přes Estonsko |
25. 7. | kousky tresčích játer ve vlastní šťávě | dioxiny ( v játrech mezi 4.24 a 11.2) v oleji (mezi 11.2 a 22 pg WHO-TEQ/g) a dioxinům podobné PCB | Německo | Polsko přes Estonsko |
25. 7. | depolymerizovaná guarová guma | dioxiny (406 pg WHO TEQ/g) a pentachlorfenol (4 mg/kg - ppm) | Evropská komise | Indie přes Švýcarsko |
3. 8. | tresčí játra ve vlastní šťávě | dioxiny (43.35 pg WHO TEQ/g) | Rakousko | Polsko přes Dánsko |
3. 8. | tresčí játra ve vlastní šťávě | dioxiny (66.78 pg WHO TEQ/g) | Rakousko | Polsko přes Německo |
Odkazy:
Dioxiny a dioxinům podobné látky v potravinách
Webový portál Dioxin.cz - vše o dioxinech