Plzeň bude gastronomickým pupkem České republiky...
16.3.2015
PLZEŇ [ENVIC, občanské sdružení]
Autor: Tomáš Popp, tel: 777 239 808
Skvělá chuť? Samozřejmost!
Tříčlenné týmy studentů z pěti středních gastronomických škol (Hotelová škola Plzeň, Střední škola Horažďovice, Střední odborné učiliště Domažlice, Střední zemědělská a potravinářská škola Klatovy, Staatliches Berufliches Schulzentrum Regensburger Land) připravily tříchodová menu (předkrm, hlavní chod, dezert), která musejí před zraky bedlivé poroty za devadesát minut uvařit a prezentovat porotě i obecenstvu. „Kuchařské soutěže jsou pro studenty skvělým způsobem jak si ověřit své dovednosti. Během soutěže pracují studenti samozřejmě pod tlakem. Ten je bude provázet celou kuchařskou kariéru. Hodnotit při soutěži budeme jak je jídlo sestavené, jak soutěžící pracují se surovinami, do jaké míry dodržují pravidla hygieny, jak se poprali s požadavkem na sezónnost použitých surovin, jakým způsobem budou jídlo prezentovat na talíři a největší důraz klademe na chuť“, říká předseda odborné poroty Odlřich Pítra, certifikovaný komisař Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Dalšími členy poroty jsou Vladimír Stuparič (kapitán Juniorského národního týmu kuchařů AKC ČR), Martin Svatek, (šéfkuchař hotelu Nautilus Tábor, člen Národního týmu kuchařů AKC ČR), Filip Sajler (vynikající šéfkuchař a kuchař proslavený svoji prací i pořadem ČT Kluci v akci), Václav Pach (šéfkuchař pivovarského dvora Purkmistr).
Proč kuchařská soutěž...?
Kuchařská profese je nesmírně náročná. V televizi vypadá jako zábavné kuchtění, ale realita je poněkud odlišná. Proto jsou podobná klání pro studenty tak prospěšná. Při studiu nemusejí jít studenti s „kůží na trh“. Naopak při soutěži vaří především za sebe, svoji školu a pedagoga, který je připravoval. „Podmínky pro soutěžení budou stejné jaké panují v profesionálních kuchyních. Vybavení kuchyní bude na špičkové úrovni, takže skvělému zážitku pro soutěžící i diváky nic nebrání. Diváci budou práci kuchařů sledovat v otevřených kuchyních a na velkoplošné projekci umístěné přímo v sále“, říká Ivo Grüner, náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast regionálního rozvoje, fondů EU, informatiky.
Učíme moderně vařit...
Gastronomie se proměňuje. Nasytit hosty v restauracích a hotelech přestává stačit. Zákazníci chtějí víc. Hledají zážitek. Požadují pokrmy připravené na špičkové úrovni ze sezónních lokálních surovin. Právě takhle vypadá moderní gastronomie. Proto se Plzeňský kraj ve spolupráci se sdružením Envic pustili do projektu Environmentálně šetrná gastronomie. „Naším cílem je přiblížit studentům – kuchařům v čem spočívá moderní, fajnové vaření. Pozvali jsme si špičkové kuchaře, aby vedli workshopy přímo ve školách (proběhlo jich 10). Vydali jsme krásnou publikaci shrnující podstatné poznatky z oblasti gastronomie a moderního cestovního ruchu. Jezdíme se studenty do vynikajících i michelinských restaurací v České republice i Bavorsku. Cestujeme po farmách na obou stranách hranice. Soutěž Vaříme to slow je jedním z vrcholů projektu, který byl podpořen z Programu přeshraniční spolupráce Cíl 3“, dodává Ivo Grüner.
Další informace - kde?
www.varimedobre.eu.