Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > tiskové zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V menu biopotraviny a nápojový lístek s biovíny? Zatím zřídkakde aneb biorestaurace jako příležitost

19.4.2013
PRAHA [PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců]
Autor: Sylva Horáková, tel: 604115762

Gastronomické provozy certifikované bio objevují pomalu. Biopotraviny si lidé kupují logicky hlavně v maloobchodních řetězcích, prodejnách zdravé výživy a čím dál častěji míří pro bio přímo k sedlákům. Provozovatelé restaurací z certifikovaných bio surovin příliš často pokrmy nezhotovují. V České republice se prostřednictvím gastronomických provozů dostane ke spotřebitelům méně než 1% biopotravin*. PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců chce zintenzivnit spolupráci s provozovateli restaurací a situaci změnit. Kromě biojídel by se na nápojových lístcích měla objevovat i biovína.

„Restaurace, které kladou důraz na kvalitní suroviny, by neměly tuzemské biopotraviny míjet. V okamžiku, kdy provozovatel veřejného stravovacího zařízení naváže spolupráci například s místní ekologickou farmou, může si být kvalitou za dobrou cenu jistý. Navíc může pružně reagovat na sezónní produkty obohacením jídelního lístku,“ říká Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. Hosté také ocení, když ví, z jakého masa kuchař jídlo uvařil a kde rostly třeba brambory.

Certifikované biorestaurace se zatím dají v České republice na prstech spočítat. Ačkoliv například v Praze je řada podniků, které nabízí pokrmy uvařené z biosurovin, proces certifikace ještě nepodstoupily. „Možnosti certifikace zařízení veřejného stravování využilo zatím pouze šest provozoven, a z toho čtyři biorestarace se nachází v Brně,“ potvrdil Milan Berka, ředitel KEZ o.p.s., kontrolní organizace, která jako jediná v ČR biostravovací zařízení certifikuje.

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vidí ve zvýšení podílu biopotravin v nabídce stravovacích zařízení příležitost pro propojení bioproducentů a spotřebitelů, kteří chtějí kvalitní jídlo s jasným původem. Menu v biokvalitě a nabídka biovín se ve vybraných restauracích objeví v září, a to i díky podpoře Vinařského fondu ČR. Zároveň PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců připravuje kurzy pro zájemce o provozování biorestaurací, které budou především prakticky zaměřené. První vzdělávací semináře se uskuteční v Pardubickém kraji.

Projekt PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Ekologická agroturistika a provozování biorestaurací - Obsahem projektu je tvorba a pilotní ověření dvou výukových programů - Ekofarma s agroturistikou (Ekoagroturistika) a Biorestaurace a rovněž proškolení lektorů, kteří budou zajišťovat funkčnost těchto programů v Pardubickém kraji. Cílovou skupinou jsou účastníci dalšího vzdělávání a také naši lektoři. Všechny osoby z cílové skupiny projektu - mají sídlo či oblast působnosti v území Pardubického kraje. Harmonogram realizace: 1.6.2012—31.5.2014


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz