Vaříme to Slow Food III
22.9.2022
Plzeň [ENVIC, občanské sdružení]
Autor: Tomáš Popp, tel: 777 239 808
Tříčlenné týmy studentů i pedagogů středních gastronomických škol z Plzeňského kraje a dolnobavorského Viechtachu budou 23. září 2022 vařit před zraky přísných porotců i veřejnosti. Plzeňský kraj vás zve na kuchařskou soutěž „Vaříme to Slow Food III“, kteráproběhne v Plzeňském Prazdroji od 9 do 18 hodin. Jak název napovídá, organizátoři navazují na předchozí dvě soutěže konané v kulturním domě Peklo a na náměstí Republiky.
Vaříme dobře
Soutěž je jedním z vrcholů přeshraničního projektu „Zvyšování kvalifikace studentů gastronomických oborů“ spolufinancovaného z programu Přeshraniční spolupráce Česká republika Svobodný stát Bavorsko Cíl EÚS 2014–2020, který propojil pět škol z Plzeňského kraje a Dolního Bavorska. V rámci projektu se studenti účastnili workshopů na obou stranách hranice. Pod vedením zkušených šéfkuchařů, cukrářů, baristů i výčepních se studenti naučili celou řadu technik, které je motivují v práci v gastronomických oborech. Nejen pro studenty a pedagogy, ale pro všechny zájemce o gastronomii vznikla také unikátní vzdělávací platforma www.varimedobre.eu
„Desítky kuchařských, cukrářských i číšnických základních technik najdou nejen studenti na webu www.varimedobre.eu. Jedná se o moderní a volně dostupný prostředek ke zkvalitnění výuky gastronomických oborů“ říká za koordinátora projektu Jan Přibáň, vedoucí odboru fondů a programů EU Plzeňského kraje.
Vaříme to Slow Food III
Třetí ročník gastronomické soutěže bude obohacený o soutěž pedagogů a číšníků (čepování piva, příprava kávy). Diváci uvidí v akci šest týmů, každý z jedné střední školy Z Plzeňského kraje se zúčastní Hotelová škola Plzeň, Střední škola zemědělská a potravinářská Klatovy, Střední škola Horažďovice, Střední odborné učiliště Domažlice, SOŠ a SOU Horšovský Týn. Bavorsko zastoupí tým z Hotelberufsschule Viechtach.
„Udržet studenty gastronomických oborů v jejich profesi je složitý úkol,absolventi nám často utíkají k jiným, méně náročným profesím.. Projekt i soutěž mají zvýšit zájem mladých lidí o tyto obory. Úspěšnost těchto snah potvrdily i předchozí projekty realizované Plzeňským krajem “, dodává Jan Přibáň.
Pod dohledem zkušených porotců
Kuchařská porota bude složená ze špičkových šéfkuchařů. Přijedou dokonce i současní nebo bývalý členové Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR, který v poslední době sklízí úspěchy na mezinárodní scéně. Také porota hodnotící výkony servírek a číšníků bude složená ze špiček ve svých oborech.
„Kuchařská soutěž vás vždy profesně pozvedne. Na soutěž je potřeba dlouhé hodiny trénovat, promýšlet každý krok, pracovat pod tlakem i pod drobnohledem poroty i diváků… to všechno vás ohromně posílí. Už jen sebrat odvahu porovnat své dovednosti s ostatními kolegy je obdivuhodné. Soutěžící budeme hodnotit přísně, ale spravedlivě. Zaměříme se na kuchařské techniky, zacházení se surovinami, hygienu v kuchyni apod. Nejdůležitější je však vyvážená chuť pokrmů“, říká předseda poroty Oldřich Pítra, certifikovaný komisař Asociace kuchařů a cukrářů.