Plzeňské farmářské trhy budou ve znamení ryb a Velikonoc
13. 4. 2011 - PLZEŇ [Econnect]
Ryby patří k Velikonocům
Velikonoce jsou nerozlučně spjaty s křesťanským půstem, ke kterému jsou právě ryby vhodné. Na druhých Plzeňských trzích se proto představí tři prodejci ryb, kteří nabídnou pstruhy, siveny, jesetery, kapry a další čerstvé i zpracované ryby. Z Plzeňského kraje přijede pan Krutina hospodařící v CHKO Český les a prodávat své výrobky budou i klatovští rybáři ze Zpracovny ryb Klatovy. Třetí prodejce pochází ze Šumavy z Pstruhařství Mlýny. "Ryby jsou jedním z nejpopulárnějších prodejních artiklů na našem trhu," konstatuje Tomáš Popp, koordinátor Plzeňských farmářských trhů z občanského sdružení ENVIC. K tématu ryb se váže i kampaň Ministerstva zemědělství Ryba domácí. Ta se na trhu bude prezentovat prostřednictvím kuchařské show Petra Stupky a aktivitami pro děti.
Plzeňské farmářské trhy rozšiřují prodejní prostor
Avizované rozšíření prodejního prostoru bude od soboty 16. dubna realitou. Díky výborné spolupráci s Městským obvodem Plzeň 3 se podařilo velmi rychle vypořádat povolení záboru veřejného prostranství v Pallově ulici. "Celá ulice Pallova u Mlýnské strouhy v Plzni bude pro dobu konání Plzeňských farmářských trhů uzavřena a budou na ni umístěny prodejní stánky. Vytvoříme tak komfortnější prostředí pro návštěvníky i prodejce," dodává Tomáš Popp.
"Pro Městský obvod Plzeň 3 jsou Plzeňské farmářské trhy službou veřejnosti, která má jejich prostřednictvím možnost nakupovat vynikající originální a především místní produkty. Velice rádi jsme je podpořili, protože kvalita stravování patří k městu kultury stejně jako například divadelní představení," vysvětluje starosta ÚMO 3 Jiří Strobach.
Prodávat se bude i přírodní hnojivo z farmy v Líních u Plzně
Na druhém Plzeňském farmářském trhu v roce 2011 se představí již tradiční, ale opět i noví prodejci -- zelináři z Litoměřicka, Plzeňska, ovocnáři z Nebílov, Skočic, pekaři ze čtyř pekáren -- Rendl ze Sušice, Pištec z Kolína, Vokurka z Plzně a pekaři z Dobřan, pěstitelé hlívy z farmy Svatá Máří, kachny a vajíčka přiveze farma NELI. Čerstvé mléko si budou moci návštěvníci koupit z pojízdného mlékomatu farmy pana Boháčka, maso a uzeniny od mnoha uzenářů -- Angus meat ze Soběsuk, Dvořák z Bělé nad Radbuzou, Matějka z Letin a od Šnebergera z Klatov.
Zvěřinové uzeniny bude prodávat ZEFA VOLARY a pan Bubeníček z Úněšova, mošty nabídnou ovocnáři z Nebílov a ze Šťáhlav. Vajíčka od slepic chovaných ve venkovních výbězích, nabídne i pan Martínek z Osvračína a farma z Újezdu nade Mží. Hovězí maso v biokvalitě bude prodávat pan Uher farmář z Hostouně u Domažlic. Mléčné výrobky oceněné značkou Regionální potravina roku 2010 představí minimlékárna Joma. Kozí, kravské i ovčí sýry bude možné zakoupit z farmy Belina, Březí a z Horského statku Abertamy. Úplnou novinkou bude prodej přírodního hnojiva z farmy Milknatur z Líní. Jedná se vlastně o sušený kravský hnůj bez přídavku rašeliny. Nebude chybět ani med od včelařů z Plzeňského kraje a Šumavy. Dokonce bude možné zakoupit i český česnek z Kuřimi a cibuli z Račetic. Více informací o prodejcích uveřejňujeme na www.plzensketrhy.cz.