Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > tiskové zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Den Země: méně masa v jídelníčku může pomoci snížit emise a omezit globální oteplování

22.4.2024
Praha [ProVeg Česko]
Autor: Aneta Kudolániová, tel: +421944013993

Méně masa v jídelníčku může dle nové studie z března vést ke snížení emisí skleníkových plynů a pomoci omezit globální oteplování na 1,5 °C. Stravovací návyky hrají při ochraně Země klíčovou roli, kdy současná nadspotřeba masa nejen v Česku výrazně přispívá ke klimatické krizi. Snížení naší ekologické stopy tak nemusí znamenat pouze investici do elektromobilu nebo fotovoltaiky, ale například omezení naší spotřeby masa.
Urgenci ochrany Země potvrzují rekordně stoupající teploty, kdy rok 2023 byl nejteplejší v historii systematického měření a v posledních měsících stoupá teplota rychleji než vědci a vědkyně předpokládali. Nová studie publikovaná v Science Advances journal poukazuje nejen na benefity omezení masa pro lidi, půdu a potravinové systémy, ale také na rychlost, kterou můžeme emise snížit.
Globální potravinový systém je v současnosti zodpovědný za třetinu emisí skleníkových plynů, přičemž potraviny živočišného původu vypouštějí dvakrát více skleníkových plynů než potraviny rostlinného původu.
Podle nedávno zveřejněné studie k tzv. planetární stravě EAT Lancet, by měl příjem masa a masných produktů odpovídat přibližně 60 g denně, což je výrazně menší množství, než 150g porce, která je běžně podávaná v rámci jediného jídla. „Spotřeba masa v České Republice je násobně vyšší, než kolik udávají tato doporučení (220 g masa v hodnotě na kosti/osobu/den). Jednoduchou záměnou masa za rostlinné zdroje bílkovin tak můžete pomoci jak svému zdraví, tak i ochraně životního prostředí.” doplnila specialistka na výživu ProVeg Česko Mgr. Veronika Baťová.
Způsobů, jak snížit podíl masa v jídelníčku je mnoho. „Supermarkety jsou plné nejrůznějších rostlinných alternativ mléčných a masných produktů a můžete tak vyzkoušet to nejmodernější, co rostlinná kuchyně nabízí. Hlavním zdrojem bílkovin (a tedy i náhradou masa) v plnohodnotném rostlinném jídelníčku by však měly být především luštěniny včetně sóji a sójových produktů, jako je tofu či tempeh. Zájemcům a zájemkyním o ochranu naší planety skrze to, co mají na talíři, bych doporučila naši výzvu Veggie Challenge, která je nabitá tipy a informacemi,“ zmiňuje komunikační manažerka ProVeg Česko Eva Hemmerová.
V zemích, kde se potraviny živočišného původu konzumují v přebytku, je přechod k rostlinnější stravě jedním z nejúčinnějších opatření zmírnění klimatické změny a adaptivní strategií.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz