Pestré, zdravé a udržitelné obědy pro děti? Teď je šance na změnu
17.3.2025
BRNO [NESEHNUTí]
Autor: Kristýna Fey Dobšínská, tel: 605 239 579
Školní jídelny mohou hrát klíčovou roli pro zdraví dětí i ochranu klimatu. Změna vyhlášky představuje příležitost po třiceti letech reagovat na aktuální vědecké poznatky o výživě i na klimatické výzvy. „Školní jídelny denně připravují obědy pro necelé dva milióny strávníků a strávnic, a proto mohou mít zásadní vliv na návyky dětí i celkovou environmentální stopu,“ vysvětluje Kristýna Cábová, koordinátorka kampaně Pestré jídelny. „V Česku stále stoupá počet dětí, které se potýkají s nadváhou nebo obezitou. Navíc pouze necelých 10 % procent Čechů zařazuje do jídelníčku dostatek ovoce a zeleniny, chybí jim pak důležité vitamíny i vláknina,“ varuje lékařka Radana Dymáčková z asociace PAN Czech Republic, která projekt Pestré jidelny podporuje.
Zařazením dvou bezmasých jídel by navíc mohlo dojít k výraznému snížení uhlíkové stopy škol. „Školní jídelny mají obrovský potenciál ovlivnit dopady našeho stravování na životní prostředí. Umožnění větší pestrosti jídelníčků, včetně častějšího zařazení rostlinných pokrmů, může významně přispět ke snížení emisí skleníkových plynů a ochraně biodiverzity. Významné je také zavedení podílu biopotravin, které podpoří rozvoj ekologického hospodaření. Je důležité, aby vyhláška reflektovala aktuální vědecké poznatky i potřeby škol, rodičů a dětí,“ říká Martin Rexa z Hnutí DUHA.
Organizace NESEHNUTÍ připravila hromadnou připomínku k novele vyhlášky, ve které navrhuje konkrétní opatření vedoucí k větší pestrosti a udržitelnosti školního stravování. Ani v českém prostředí se přitom nejedná o žádnou revoluci. Vysokoškolské menzy zařazují rostlinná jídla na své jídelníčky již delší dobu ve spolupráci s organizací ProVeg. „Proškolili jsme personál celkem 4 univerzit, Univerzita Karlova například s naší podporou nabízí rostlinné plnohodnotné jídlo každý den a strávníci a strávnice jsou s výsledkem spokojení, navíc takto provozy inkluzivně zajišťují obědy téměř všem, bez ohledu na jejich stravovací omezení,“ dodala komunikační manažerka ProVeg Česko Eva Hemmerová.
Tyto změny podpořily i další organizace napříč neziskovým sektorem, například Svoboda zvířat, Greenpeace, Obránci zvířat, Hnutí DUHA a další. „Jsme rádi, že ministerstvo přistoupilo k novelizaci vyhlášky. Teď je klíčové, aby se do procesu zapojilo co nejvíce lidí. Čím více podpory získáme, tím silnější bude náš hlas. Společně můžeme školním jídelnám pomoci nabízet dětem jídla, která jsou nejen chutná a zdravá, ale také šetrná k životnímu prostředí,“ uzavírá Kristýna Cábová.
Veřejnost teď může změnu podpořit především prostřednictvím dopisu ministru školství na webu www.pestrejidelny.cz/napis a dát jasně najevo, že na školním stravování dětí opravdu záleží.
Kontakty:
● Kristýna Cábová, koordinátorka kampaně Pestré jídelny, NESEHNUTÍ, tel. +420 722 711 833, kristynac@nesehnuti.cz
● MUDr. Radana Dymáčková, Ph.D., lékařka, asociace PAN, radana.dymackova@pan-cze.org
● Mgr. Martin Rexa, koordinátor zemědělské kampaně, Hnutí DUHA, martin.rexa@hnutiduha.cz
● Mgr. Eva Hemmerová, senior komunitní manažerka ProVeg Česko, eva.hemmerova@proveg.org